Χθες βρέθηκα σε μία φιλική συζήτηση για τα κοινωνικά δίκτυα. Μας επηρρεάζουν, είμαστε εξαρτημένοι και τελικά πόσο χρόνο αφιερώνουμε… Κάποιοι δεν αντέχουν ούτε ώρα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλοι απέχουν συνειδητά απ΄ αυτό. Μία στενή μου φίλη είναι καθηγήτρια πληροφορικής. Αρνείται να δημιουργήσει προφίλ σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο. Κάτι ξέρει; Μετά τη χθεσινή κουβέντα μπήκα στο internet και διάβασα για μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Το 35% των ενηλίκων έχει δημιουργήσει τουλάχιστον ένα προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο και το 51% έχει περισσότερα από ένα. Εν κατακλείδι, η έρευνα έλεγε ότι είτε πρόκειται για facebook, είτε για pinterest, instagram ή twitter, η ουσία είναι μία. Οι χρήστες μπαίνουν για να επικοινωνούν με τους φίλους τους και πολλοί επιθυμώντας να κάνουν νέους φίλους. Προσωπικά, δεν θεωρώ κακά τα κοινωνικά δίκτυα. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η σωστή χρήση μόνο καλό μπορεί να κάνει. Είναι όμως όλοι σε θέση να βάλουν όρια στο χρόνο που θα αφιερώσουν στο διαδίκτυο και τι σημαίνει όριο για τον καθένα; Αν είσαι ενήλικας, είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου, είσαι όμως αρκετά ώριμος για να κρίνεις το αντίκτυπο αυτών; Κι αν είσαι ακόμα παιδί; Τι γίνεται;
Εχω μία βαφτιστήρα που είναι στη εφηβεία. Οταν άνοιξε λογαριασμό στο facebook της έδωσα μία συμβουλή και ελπίζω να τη θυμάται. < Ποτέ μην ανεβάσεις φωτογραφία ή κάποιο στοιχείο που θα σε κάνει αργότερα να ντρέπεσαι. Δεν ξέρεις ποιος μελλοντικός εργοδότης, φίλος, σύντροφος θα σε απορρίψει γιατί θα έχει δει μία και μόνο φωτογραφία που τράβηξες σε μία κακιά στιγμή.>
Σκεπτόμενη λοιπόν τα παραπάνω κατέληξα σε πέντε πράγματα που θεωρώ ότι δεν πρέπει κανένας χρήστης να ανεβάζει στο διαδίκτυο.
1. Νούμερο ένα θεωρώ τα προσωπικά δεδομένα. Φωτογραφίες και στοιχεία διαβατηρίου, ταυτότητας, πιστωτικών καρτών και οποιοδήποτε σημαντικό έγγραφο έχετε. Δεν γνωρίζετε πως και για ποιο λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία σας.
2. Προσωπικές συνομιλίες. Συχνά βλέπω, κυρίως στο instagram, φωτογραφίες από μηνύματα σε κινητά που οι συνομιλητές μπορεί να είναι πιωμένοι, εκνευρισμένοι, αγχωμένοι, θυμωμένοι και να μη δίνουν τις ωραιότερες απαντήσεις. Μην εκθέτετε τους φίλους σας, ειδικά εάν δεν τους έχετε ενημερώσει.
3. Ντροπιαστικές φωτογραφίες δικές σας ή άλλων. Δεν ξέρετε πως θα χρησιμοποιηθούν. Το πιο απλό που θα συμβεί είναι ο εικονιζόμενος να γίνει ο περίγελος του κύκλου σας. Προστατεύστε τους φίλους σας όπως θα προστατεύατε τον εαυτό σας.
4. Γυμνές φωτογραφίες δικές σας, φίλων ή παιδιών. Οση αυτοπεποίηθηση κι αν έχετε, καλά κάνετε, άλλα αποφύγετε να εκθέτετε τα κάλλη σας γιατί δεν γνωρίζετε ποιος θα τα θαυμάσει.
5. Μην ανεβάζετε ακραίες καταστάσεις σχέσεων. Εάν είστε στα ύψη, ερωτευμένοι, θυμωμένοι, πικραμένοι, απογοητευμένοι, μην γράψετε ποτέ λόγια που μετά θα το μετανιώσετε. Αφήστε να περάσει η συναισθηματική σας φόρτιση και δείξτε λογική και εγκράτεια. Το αφεντικό, ο σύντροφος, ο πρώην φίλος, ο αντίζηλος <παραμονεύουν> επίσης στο κοινωνικό σας δίκτυο και δεν ξέρετε πως θα αντιδράσουν.
Τα κοινωνικά δίκτυα δεν ξεγελούν κανέναν. Η ονομασία τους υποδεικνύει και τη χρήση τους. Είναι μία άλλη κοινωνία με όλα τα καλά και τα κακά της. Το θέμα είναι ο δικός μας ρόλος σε αυτή την κοινωνία. Νομίζω ότι τελικά, αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι όπως και στην αληθινή ζωή, η πολλή πληροφόρηση σκοτώνει!