Υποτίθεται ότι τα καταφέρνω καλά με τη διαχείριση του χρόνου, αλλά τελευταία και μόνο η αναφορά σε αυτό μοιάζει με ανέκδοτο. Τι γίνεται λάθος και τελικά δεν προλαβαίνω να χωρέσω μέσα στην ημέρα αυτά που θέλω να κάνω; Eχουν γίνει οι ρυθμοί στη μεγαλούπολη ακόμα πιο απαιτητικοί ή εγώ έχω <ξεχειλώσει> το πρόγραμμα μου; Πριν προλάβω να γεμίσω με ενοχές για όσα δεν έχω καταφέρει… σαν από μηχανής θεός έρχεται το βιβλίο <Work, love and play when no one has the time…> της Brigid Schulte, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί οδηγός για χρονικά πιεσμένους.
Η συγγραφέας προτρέπει τους αναγνώστες της να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη ζωή γιατί τελικά… κανείς δεν είναι τέλειος!
Πως θα το πετύχουμε αυτό; Καταρχήν συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαστε υπεράνθρωποι (άντε καλέ!) και δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ή ακόμα κι αν μπορούμε, είναι αδύνατον να τα πετύχουμε όλα μαζί σε περιορισμένο χρόνο.
Το μυστικό για να απολαύσουμε την καθημερινότητα μας <κρύβεται> σε πέντε βασικές αρχές, τις οποίες και έχω συνοψίσει για χάρη σας! Για διαβάστε…
1. Απελευθερωνόμαστε από το κόμπλεξ του να είμαστε τέλειοι.
Πρέπει να διαμορφώνουμε την καθημερινότητα μας χωρίς τύψεις. Το να μην κάνουμε κάποια πράγματα γιατί κρίνουμε ότι θα μας εξαντλήσουν μέσα στην ημέρα δεν είναι κακό. Είναι δικαίωμα μας να αρνηθούμε κάτι (π.χ. μία επίσκεψη) εάν πιεζόμαστε χρονικά. Ας μην σκεφτούμε ότι θα μας κακοχαρακτηρίσουν κι ας το κανονίσουμε για μία άλλη μέρα, που το πρόγραμμα μας θα το επιτρέπει.
2. Οσο ζεν κι αν δηλώνουμε, μπορεί να υπάρχει καθημερινή πίεση από τον κοινωνικό περίγυρο, την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Επίσης, κάποιες δουλειές δεν δέχονται καθυστέρηση. Ας το αποδεχτούμε κι ας μην εκνευριζόμαστε για κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.
3. Καθώς κάνουμε τις λίστες με τα <πρέπει> της επόμενης μέρας, ας γράψουμε στη λίστα και τα διασκεδαστικά πράγματα που θέλουμε να συμπεριλάβουμε, π.χ. πιλάτες, καφέ με τη Μαίρη, διάβασμα βιβλίου κ.λ.π. Γράφοντάς τα στη λίστα σημαίνει αυτομάτως ότι έχουμε υπολογίσει χρόνο και γι΄ αυτά και θα τα υλοποιήσουμε μέσα στην ημέρα.
4. Ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία έξυπνα. Θυμάστε την ανάρτηση που είχα κάνει για την υπερβολική χρήση των κινητών και τάμπλετ; Ναι, στην τεχνολογία, αλλά μην καταντήσουμε να βλέπουμε τους φίλους μας μόνο μέσω Skype και Facetime. Ας μην αφήσουμε το βιβλίο στην άκρη για να διαβάσουμε την ίδια είδηση στο 10ο site που έπεσε στο ασταμάτητο σερφάρισμα μας. Θέστε όρια στο χρόνο που αφιερώνετε on line και τηρείστε τα!
5. Βάλτε στην άκρη όσα μπορείτε. Πολλές φορές θυσιάζουμε προσωπικές μας ανάγκες για να στριμώξουμε άλλη μία δουλειά μέσα στην ημέρα. Τελικά όμως τι είναι αυτό που μπορεί να περιμένει; Μην βιαστείτε να απαντήσετε γιατί πιθανόν να κάνετε λάθος. Κάποιες δουλειές μπορούν να γίνουν και τις επόμενες μέρες, η δική σας όμως εσωτερική ισορροπία δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται. Δώστε χρόνο πρώτα στον εαυτό σας, για να μπορείτε να δώσετε ποιοτικότερο χρόνο και στους γύρω σας, στη δουλειά σας, στην οικογένεια, στους φίλους σας. Γιατί τελικά στο τέλος της ημέρας δεν θα σκεφτείτε το project που βγάλατε, αλλά τα λόγια που ανταλλάξατε με τους φίλους σας!