Αν υπάρχει κάτι που μου αρέσει να βλέπω στα νησιά, εκτός φυσικά από τις μικρές παραλίες και τα σοκάκια, αυτό είναι οι μύλοι. Βρίσκονται εκεί, αδιάσειστα στοιχεία της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σε κάνουν να συγκρίνεις το παλιό με το νέο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Δημιουργήματα προβιομηχανικής τεχνολογίας, έχουν τις δικές τους κρυφές ιστορίες, αφού τον κάθε μύλο φρόντιζε ένας μυλωνάς και από κάθε μύλο ζούσε τουλάχιστον μία πολυμελής οικογένεια. Εχει υπολογιστεί ότι σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο υπάρχουν 45.000 νερόμυλοι και 2.000 ανεμόμυλοι.
Μετά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι μύλοι διέκοψαν τη λειτουργία τους. Πριν από λίγα χρόνια ψηφίστηκε νόμος για τη διατήρηση αυτών των μνημείων που θεωρούνται ιστορικής και ζωτικής σημασίας για την εποχή τους, αλλά δυστυχώς ελάχιστες εγκαταστάσεις έχουν συντηρηθεί σωστά.
Στην Κάρπαθο επίσημα διατηρητέοι έχουν χαρακτηριστεί οι πεταλόσχημοι ανεμόμυλοι στο χωριό Ολυμπος. Μάλιστα, ένας απ΄ αυτούς λειτουργεί ακόμα και αποτελεί καμάρι για τους κατοίκους του χωριού. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους που υπάρχουν στο νησί και τι γίνεται με τους ανεμόμυλους στα υπόλοιπα μέρη;
Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί σε έναν από τους μύλους του νησιού.
Outfit: white strapless top attrativo, shorts stradivarius, sunglasses polaroid, hat sfera, necklace Giuli collection