Είναι αυτές οι μεταβατικές περίοδοι που θέλεις να δεχτείς την αλλαγή, αλλά ο ελλαδίτικος ήλιος δεν σε αφήνει. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το μυαλό σου ταξιδεύει ακόμα στα μέρη που επισκέφτηκες και η νοσταλγία σε κάνει να θέλεις να σχεδιάσεις την επόμενη απόδραση… κι εδώ έρχεται το δίλημμα: να επισκεφτείς ένα ακόμα κοντινό νησάκι ή να δεις φθινοπωρινό τοπίο σε κάποιο ορεινό μέρος;
Διλήμματα τέλος! Ένας από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς προορισμούς είναι το Πήλιο, που συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι αστείρευτη και οι επιλογές σου σε καταλύματα μεγάλη. Δεν θα σου πω που θα μείνεις, αλλά θα σου γράψω ποια μέρη αξίζει να επισκεφτείς, που να φας καταπληκτικά και που να κάνεις τις τελευταίες σου βουτιές απολαμβάνοντας το τοπίο.
Μέρη που δεν πρέπει να χάσεις
Στο χωριό Κισσός: να πας για να δεις από κοντά μία από τις πιο παλιές εκκλησίες του 15ου αιώνα την Αγία Μαρίνα, που είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν τοιχογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο Θεός και ο Διάβολος, από τις πιο σπάνιες εικόνες στην Ελλάδα. Εκεί θα θαυμάσεις και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που έχει φτιαχτεί από μοναχούς του Αγίου Ορους. Να κάνεις βόλτα στα πανέμορφα δρομάκια του χωριού, να χαζέψεις τα καλοδιατηρημένα σπίτια και να απολαύσεις το γλυκό σου σε ένα από τα καφέ της πλατείας υπό την σκιά των χιλιόχρονων πλατάνων.
Στη Ζαγορά: πολύ γνωστό χωριό του Πηλίου, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η πλατεία του χωριού είναι από τις ωραιότερες στην Ελλάδα με γιγάντιους πλάτανους και δίπλα από μία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία, τον Αγιο Αθανάσιο.
Στο ποτάμι για εξερεύνηση: μεταξύ Μακρυράχης και Ζαγοράς, σε μία από τις απότομες στροφές του βουνού, συναντάς επίπεδους βράχους που ανάμεσα τους τρέχει το νερό. Εκεί παρκάρεις. Αρχίζεις να ανεβαίνεις το ποτάμι για να φτάσεις μετά από 15 λεπτά σε ένα σημείο όπου συναντάς μαγευτικές λιμνούλες και καταρράκτες. Πάρε μαγιό και πετσέτα γιατί το μέρος αξίζει για κολύμπι.
Στη Νταμούχαρη: ωραίος οικισμός με must – see παραλία. Για να φτάσεις πρέπει να περπατήσεις μέσα από το δρομάκι για να καταλήξεις σε μία παραλία με φανταστικά χρώματα. Αν έχεις κουράγιο, που πρέπει να έχεις, στο τέλος της παραλίας έχει ένα γεφυράκι πάνω από τον ξεροπόταμο. Από εκεί ξεκινάει ένα καταπληκτικό, αλλά απότομο καλντερίμι που φτάνει μέχρι το Μούρεσι. Περπάτησέ το!
Για φαγητό: Το βορειοανατολικό Πήλιο είναι γεμάτο ταβερνάκια, όπου μπορείς να απολαύσεις την ελληνική κουζίνα. Παρ´ όλα αυτά, θα σου πω ένα και μόνο ένα, που πραγματικά ότι κι αν δοκιμάσεις αξίζει. Ο Πέτρος ο Σόγαμπρος στο χωριό Χορευτό έχει όχι μόνο ωραία κουζίνα, αλλά και τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα γιατί είπαμε ο καιρός προσφέρεται!
Για μπάνιο
Αν πας και έχει πολλή κίνηση, συνιστώ να ψάξεις την παραλία Φακίστρα. Είναι ωραία και ήσυχη. Η παραλία στο Χορευτό είναι μεγάλη με κρυστάλλινα νερά. Αν δεν έχει πολύ κόσμο οι Αγιοι Σαράντα είναι επίσης από τις ωραιότερες παραλίες που έχει να αναδείξει το Βορειοανατολικό Πήλιο.
Ενα από τα χιλιόχρονα πλατάνια του μέρους.
Η πλατεία του Κισσού, που κάνεις στάση για γλυκό.
Υπέροχα δρομάκια για να περπατήσεις.
Στο χωριό Ζαγορά που δεν χρειάζεται συστάσεις.
Έξω από την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία, τον Αγ. Αθανάσιο.
Η πλαϊνή πλευρά της εκκλησίας στη Ζαγορά.
Στη λίμνη και στους καταρράκτες που φτάνεις αφού ανεβείς το βραχώδες κομμάτι.
Μικρή στάση για φωτό, πριν τη λίμνη.
Οι βράχοι μεταξύ Μακρυράχης και Ζαγοράς.
Στο μικρό κολπάκι πριν την παραλία της Νταμούχαρης.
Κουκλίστικο σπιτάκι πάνω στην παραλία της Νταμούχαρης. Τυχερός ο ιδιοκτήτης.