Ξεκινάω να γράψω αυτό το κομμάτι και σκέφτομαι τα λόγια του Ισπανού ζωγράφου Salvador Dali: “Αυτοί που δεν θέλουν να μιμηθούν τίποτα, δεν παράγουν τίποτα” …
Τα χειροποίητα αξεσουάρ είναι μια μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια. Εκτός από μόδα είναι και μια στάση απέναντι στη φιλοσοφία του styling, μια αντίληψη που λέει όχι στα πανάκριβα brands, αλλά ναι στα ποιοτικά κομμάτια, δουλεμένα από ανθρώπους με μεράκι και φαντασία. Φυσικά κάθε τι όμορφο και επιτυχημένο δεν παύει να χαίρει και αντιγραφής, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί τελικά η διαφορά κρίνεται στη λεπτομέρεια και η ποιότητα νικά.
Κάπως έτσι, ψάχνοντας για νέους δημιουργούς σε χειροποίητα αξεσουάρ ανακάλυψα την Dorita Kaz που με κέρδισε για το πάθος που έχει για τη δουλειά της.
– Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το πλεκτό αξεσουάρ;
Από τα εφηβικά μου χρόνια ασχολήθηκα με το πλεκτό και το ρούχο. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έπαψα να «κάνω κάτι», άσχετα αν υπήρξαν διαλείμματα απραξίας. Είχα επίσης καλό δάσκαλο, αφού η μητέρα μου είναι από τις παραδοσιακές γυναίκες, που ξεκουράζονται πλέκοντας. Απλά και σιγά-σιγά, το «μαμά φτιάξε μου αυτό που μ’ αρέσει» εξελίχθηκε σε «θα κάνω αυτό που μ’ αρέσει»…
– Ο κλάδος του χειροποίητου είδους έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;
Η γυναίκα-καταναλωτής, στα χρόνια της αφθονίας, είχε εξισώσει το «ωραίο» με το «ακριβό». Έτσι, οι οίκοι του εξωτερικού είχαν τον πρώτο λόγο. Το concept έχει αλλάξει (και πλέον συμβαδίζει με την διεθνή λογική) και αγοράζουμε με βασικό κριτήριο «μου αρέσει ή όχι». Αυτό έδωσε περισσότερες ευκαιρίες σε κάθε νέο ή καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη.
– Πόσο εύκολο είναι για μια νέα δημιουργό να αναπτυχθεί και να καταξιωθεί στον ελληνικό εμπορικό κόσμο;
Η προσπάθεια είναι πάντα δύσκολη, αλλά πιο εύκολη από παλιά. Οι πωλήσεις δεν είναι ανάγκη να γίνουν μέσω καταστημάτων με τα ψηλά κοστολόγια, αφού υπάρχει και διαδίκτυο και άλλες νέα μορφές πωλήσεων. Επίσης η διαφήμιση δεν έχει τα κοστολόγια του παρελθόντος (περιοδικά, αφίσες, κτλ.), αλλά μπορεί να γίνει στοχευόμενα με τα ψηφιακά μέσα.
– Οι Ελληνίδες δίνουν περισσότερη σημασία στην ποιότητα ή στο brand;
Τις περισσότερες φορές τα brands προσφέρουν και ποιότητα, άρα δεν είναι αυτό το δίλλημα. Όμως το brand έχει πάψει να είναι αυτοσκοπός, άρα οι Ελληνίδες θα ψάξουν την ποιότητα σε περισσότερες πηγές.
– Κατασκευάζεις κοσμήματα και τσάντες. Τι από τα δύο σε ευχαριστεί περισσότερο;
Θα έλεγα ότι είναι θέμα περιόδου και εποχής. Συχνά η περίοδος των πειραματισμών είναι η πιο ευχάριστη. Για οποιοδήποτε αξεσουάρ, όταν βγάλω ένα σχέδιο που με κάνει να χαμογελάσω και να ανυπομονώ να το φορέσω η ίδια, λέω αυτό που κάνω «είναι μια ευχάριστη εργασία».
– Που μπορεί να βρει μια καταναλώτρια τα είδη σου;
Στο site μου https://www.doritaK.com υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, αλλά και στην σελίδα μου στο Facebook https://www.facebook.com/doritakhandmadejewelry Έχω κάνει και συνεργασίες με καταστήματα εδώ και στην Κύπρο, αλλά οι συνθήκες είναι δυναμικές και τα είδη μου σαν «χειροποίητα» δεν έχουν απεριόριστη διαθεσιμότητα.