Γιατί οι άνθρωποι γελούν όλο και λιγότερο; Γιατί απαγορεύεται να φανεί σε κάποιον αστείο ένα περιστατικό που φαινομενικά για άλλον δεν είναι; Γιατί πολλοί διστάζουν να γελάσουν με την καρδιά τους για να μην παρεξηγηθούν ή τους χαρακτηρίσουν χαζοχαρούμενους; Πόσα φίλτρα βάζουμε σε μια «αφιλτράριστη» ζωή και το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Πόσο ευτυχισμένοι τελικά είμαστε όταν καταπιέζουμε και τα πιο απλά και φυσικά συναισθήματα;
Την ώρα που τα γράφω αυτά σταυροκοπιέμαι γιατί γεννήθηκα χαμογελαστή και γιατί όσες φορές κι αν άκουσα το χαζοχαρούμενη συνέχισα να χαμογελάω και μέσα μου να λυπάμαι εκείνους που επιδίωκαν να είναι σοβαροφανείς.
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην ηλικία των 23 ετών οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν το χιούμορ τους κι αν δεν προσπαθήσουν να το καλλιεργήσουν η αίσθηση του χιούμορ θα μειώνεται συνεχώς.
Στο ίδιο βιβλίο έγραφε ότι ένα παιδί 4 ετών γελάει 300 φορές μέσα στην ημέρα, ενώ ένας ενήλικας στην ηλικία των 40 ετών για να φτάσει αυτό το νούμερο χρειάζεται δυόμιση μήνες. Λυπηρό; Όχι απαραίτητα. Είναι μέσα στο πλαίσιο της ανθρώπινης εξέλιξης. Καθώς μεγαλώνουμε διάφορα πράγματα συμβαίνουν μέσα μας. Οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν τη διάθεση μας και κατ´επέκταση και τον τρόπο, τη συχνότητα ή και το λόγο που γελάμε.
Οι περισσότεροι ενήλικες ανησυχούν ότι αν γελάσουν στον εργασιακό χώρο με κάτι που θα τους φανεί αστείο, θα τους κακοχαρακτηρίσουν. Κι όμως. Το να γελάς και να διακωμωδείς τις καταστάσεις, το να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την αστεία πλευρά των γεγονότων είναι δείγμα εξυπνάδας. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετική αίσθηση χιούμορ. Δεν είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνονται όλοι το χιούμορ μας ή τον λόγο που προκάλεσε ένα αυθόρμητο γέλιο. Είναι σημαντικό όμως να αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να εκφραστεί όπως αισθάνεται.
Το γέλιο, πέρα του ότι μας δίνει χαρά, είναι αποδεδειγμένα υγεία και ζωή.
Μειώνει τις ορμόνες του στρες, χαλαρώνει τους μύες, κάνει καλό στην καρδιά. Από κοινωνικής άποψης συσφίγγει τις σχέσεις των ανθρώπων και ενδυναμώνει την ομαδική δουλειά.
Αν δεν ανήκεις στους ανθρώπους που γελούν εύκολα, μπορείς να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις, ώστε να έχεις μια πιο χαρούμενη καθημερινότητα.
Παρακάτω σου προτείνω λίγες ιδέες που θα σε βοηθήσουν να γελάς συχνότερα.
– Διάβαζε αστείες σελίδες
– Αναζήτησε σε ένα βιβλιοπωλείο εκδόσεις σχετικές με το χιούμορ
– Οργάνωσε μια βραδιά παιχνιδιού με φίλους σου
– Βρες χρόνο για να κάνεις μια δραστηριότητα που σου δίνει χαρά ή που σε κάνει να αισθάνεσαι για λίγο παιδί
– Παρακολούθησε μια αστεία ταινία, ένα show ή ένα βίντεο στο YouTube