Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι όταν οργανώνουμε ταξίδια συνήθως επιλέγουμε μακρινούς προορισμούς κι όχι μέρη της πατρίδας μας. Θεωρούμε ότι γνωρίζουμε την ελληνική φύση και τη δομή των ελληνικών πόλεων ή απλά αναζητάμε ψήγματα διαφορετικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας;

Ίσως η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Αν κι έχω γυρίσει τα περισσότερα ελληνικά μέρη, η βόρεια Ελλάδα είναι ένα τμήμα του χάρτη που λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, έχω επισκεφτεί ελάχιστα σημεία του. Κάτι η Εγνατία οδός όμως, που πλέον σου εξασφαλίζει μια πιο άνετη διαδρομή, κάτι η έξαρση του Covid που αισθανόσουν ανασφάλεια να μετακινηθείς εκτός συνόρων, η ιδέα της Καστοριάς άρχισε να φαίνεται δελεαστικότατη!

Momentsnstyle


Αν κι είχα ακούσει ότι είναι μια όμορφη πόλη, η αλήθεια είναι ότι η εκδρομή στην Καστοριά και στα πέριξ ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Σε υψόμετρο 703 μέτρων και ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, η Καστοριά ξεπροβάλει σαν πίνακας ζωγραφικής.

Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι οι πόλεις που περιβάλλονται από υγρό στοιχείο, είναι μακράν ωραιότερες. Έτσι και η Καστοριά. Ολο το κομμάτι της πόλης που βρίσκεται γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Μέσα στη λίμνη καθρεφτίζονται διάφορα τμήματα της πόλης, πλατάνια, οξιές, κορυφές από τα βουνά, ενώ από Ανατολή σε Δύση τα χρώματα της λίμνης αλλάζουν προσφέροντας μια εικόνα που μπορείς να χαζεύεις για ώρες. Αναπόσπαστα στοιχεία της λιμναίας ομορφιάς είναι οι αμέτρητοι αργυροπελεκάνοι και οι κύκνοι που βρίσκονται σε όλη της την έκταση και σου θυμίζουν εικόνες κινηματογραφικής σκηνής του Εμίρ Κουστουρίτσα.

Τι αξίζει να δεις στην Καστοριά

Εκτός από τα γουναράδικα που βρίσκονται παντού στην πόλη και -θες δε θες- θα σταθείς σε κάποιο έστω και για να χαζέψεις, η Καστοριά έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος.

Ντολτσό

Είναι η παλιά πόλη της Καστοριάς με αναστηλωμένα αρχοντικά, αλλά και νεοκλασικά σπίτια χτισμένα με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Αξίζει μια βόλτα στα λιθόκτιστα σοκάκια της για να μεταφερθείς έστω νοητά σε μια άλλη εποχή.

Σπήλαιο Δράκου

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα σπήλαια των Βαλκανίων με σταλακτικό διάκοσμο. Χρονολογείται 6 εκατ. χρόνια κι έχει μήκος 3 χλμ. Στο σπήλαιο υπάρχουν 7 υπόγειες λίμνες, 5 διάδρομοι  – σήραγγες και 10 αίθουσες με μεγαλύτερη «το σαλόνι του δράκου» ( όπως το αποκαλούν) το οποίο έχει 50 μέτρα πλάτος και 17 μέτρα ύψος.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε στα τέλη του 1940 από μια παρέα νεαρών που έκαναν τη βόλτα τους στον παραλίμνιο δρόμο, ο οποίος εκείνη την εποχή διαμορφωνόταν.

Παναγία Μαυριώτισσα

Σε μικρή απόσταση και πάνω στο δρόμο που βρίσκεται το σπήλαιο, είναι η Παναγία Μαυριώτισσα, η οποία χρονολογείται από το 1082, κατασκευασμένη επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Ά Κομνηνού. Αρχικά ονομαζόταν Μεσονησσιώτισσα, αλλά το όνομα της άλλαξε γιατί τον 17ο αιώνα τη συντηρούσαν οι κάτοικοι του χωριού Μαύροβο.

Φημίζεται για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της εσωτερικά και εξωτερικά.

Προϊστορικός λιμναίος οικισμός

Απέχει 8 χλμ από το κέντρο της Καστοριάς και βρίσκεται στη θέση «Νησί» της λίμνης Ορεστιάδα. Πηγαίνοντας εκεί θα ταξιδέψεις 7.500 χρόνια πίσω, αφού αποτελεί πιστή αναπαράσταση ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού.  Πρόκειται για τον αρχαιότερο νεολιθικό οικισμό της Ευρώπης, ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 όταν η στάθμη της λίμνης κατέβηκε και εμφανίστηκαν τα υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Στον οικισμό ο επισκέπτης θα δει 8 καλύβες φυσικού μεγέθους πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες. Στις καλύβες έχουν τοποθετηθεί πήλινα αγγεία, εργαλεία και καθημερινά είδη, πιστά αντίγραφα της εποχής, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακάλυψαν.

Ενυδρείο

Θεωρείται το μεγαλύτερο ενυδρείο στην περιοχή των Βαλκανίων. Έχει προσομοίωση της λίμνης Καστοριάς, καθώς και μια προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα. Τα ψάρια που φιλοξενεί χωρίζονται σε αυτόχθονα, ξένα και ενδημικά.

Φυσικά αν φτάσεις μέχρι την Καστοριά δεν νοείται να μην επισκεφτείς τα κοντινά σημεία, λιμνες Πρεσπών, Αρκτούρο, Νυμφαίο και Φλώρινα. Αυτά όμως αξίζουν ένα άλλο ποστ, το οποίο θα ετοιμάσω σύντομα.

  

Translate »

Pin It on Pinterest