Πριν αναχωρήσω για Μάλτα, όπως κάθε ταξιδιώτης που σέβεται το κλεισμένο του εισιτήριο, είχα ετοιμάσει 4 σελίδες σημειώσεις για τα μέρη που θέλω να επισκεφτώ. Πόλεις, αξιοθέατα, διακεκριμένα εστιατόρια κλπ. Η αγωνία μου ήταν μη χάσω κάτι και δεν το δω. Φτάνοντας όμως στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας, κατάλαβα ότι οι σημειώσεις μου ήταν περιττές. Η χώρα είναι τόσο μικρή που μπορείς εύκολα να την γυρίσεις και τόσο όμορφη που όπου κι αν βρεθείς θα αισθανθείς τη μαλτέζικη ατμόσφαιρα, θα μεταφερθείς νοητά στους μεσαιωνικούς χρόνους και θα θαυμάσεις την αρχιτεκτονική σφραγίδα των Ενετών στα κτίσματα.
Η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα, δεν έχει καμμία σχέση με τις πολύβουες και άχρωμες πρωτεύουσες. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από καλαίσθητα κτίρια, γραφικά δρομάκια, μουσεία και μνημεία, όπως το παλάτι του Μεγάλου Μαγίσι (Μάγιστρου), το Μουσείο Αρχαιολογίας, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη κ.α. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στη λίστα με τις προστατευόμενες πόλεις της UNESCO. Στη Βαλέτα ζουν ελάχιστοι ντόπιοι, μια και τα περισσότερα κτίρια είναι κυβερνητικά ή γραφεία, χώροι εστίασης και ξενοδοχεία. Μέσα σε δυο ώρες μπορείς να περπατήσεις την πρωτεύουσα, χωρίς να χαθείς στα στενάκια της.
Αρχικά θα κάνεις τη μεγάλη βόλτα στην κεντρική οδό Repubblika Triq-IR, όπου κάπου στα μισά του δρόμου θα συναντήσεις τον μουσικό Benjamin που έχει λατρεία με την ελληνική μουσική και τραγουδάει ελληνικά τραγούδια. Θα σταματήσεις για παγωτό στο Amorino Gelato al Naturale. Έχει λίγη ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει. Θα απολαύσεις τον εσπρέσο σου στο ιστορικό Cafe Cordina και θα χαζέψεις τον κόσμο που κάνει περαντζάδα. Στα κάθετα στενά διακρίνονται μικρά χαριτωμένα εστιατόρια που βγάζουν τα τραπεζάκια τους στον εκάστοτε πεζόδρομο, όπου εδρεύει το καθένα.
Θα προχωρήσεις στο τέρμα του δρόμου Repubblika όπου στα αριστερά σου θα δεις το Κοινοβούλιο, ένα εντυπωσιακό κτίριο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε το 2015 στο πλαίσιο ενός έργου ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μόνο εμφύλιος δεν προέκυψε! Πολλοί δεν το ήθελαν, λόγω του νεωτερισμού του, όμως παρά τις μοντέρνες γραμμές του, δένει όμορφα με το υπόλοιπο κομμάτι της περιοχής. Λίγο πιο κάτω από το Κοινοβούλιο βρίσκεται το συντριβάνι των Τριτόνων. Εκεί είναι και η αφετηρία των λεωφορείων, τα οποία σε οδηγούν σε άλλες πόλεις της Μάλτας.
Αν προχωρήσεις τον δρόμο που βρίσκεται πίσω από το Κοινοβούλιο θα συναντήσεις την πλατεία Misrah Kastilja και πιο πέρα θα δεις την είσοδο των διάσημων κήπων Upper Barakka με την καλύτερη θέα προς τις τρεις μεσαιωνικές πόλεις Cospicua, Senglea και Vittoriosa ή Birgu. Η τελευταία είναι η πιο παλιά και η πιο όμορφη. Εντυπωσιακά διατηρητέα κτίρια, φροντισμένοι δρόμοι, σπίτια με χρωματιστές πόρτες και γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια. Χαρακτηριστικό στις εισόδους των σπιτιών είναι οι κεραμικές μορφές Αγίων, αλλά κυρίως της Παναγίας.
Πως θα πας στις τρεις πόλεις; Από τους κήπους Upper Barakka παίρνεις ένα ασανσέρ (με είσοδο παρακαλώ, αν θυμάμαι καλά γύρω στο 1 ευρώ), το οποίο σε κατεβάζει 100 μέτρα (χωρίς υπερβολή) στο λιμάνι Grand Harbour. Στη συνέχεια έχεις δυο επιλογές. Να περάσεις απέναντι με απλό καραβάκι ή γόνδολα. Το απλό εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 2 ευρώ, ενώ η βόλτα με τη γόνδολα κοστίζει 8 ευρώ το άτομο και σου κάνει τον γύρο των τριών πόλεων.
Εκτός από την Birgu, η επόμενη πόλη που πρέπει να επισκεφτείς είναι η σιωπηλή πόλη, η Mdina, η αρχαία πρωτεύουσα της Μάλτας. Πρόκειται για μια καστροπολιτεία που κατοικείται από το 700 π.χ. και σήμερα οι κάτοικοι της αριθμούν 300 άτομα, όλοι απόγονοι ευγενών από οικογένειες Νορμανδών, Σικελών και Ισπανών.
Ακριβώς απέναντι από την Mdina, βρίσκεται η πόλη Rabat. Πιο ζωντανή και πιο οικεία από την Mdina, με τα χαρακτηριστικά μαλτέζικα σπίτια στο χρώμα της χρυσής άμμου. Περπατώντας στους δρόμους της πέτυχα το σχόλασμα δυο σχολείων, με απόσταση 30 μέτρα το ένα από το άλλο. Το ένα ήταν σχολείο θηλέων και το άλλο αρρένων.
Αν υπάρχει μια πόλη που με απογοήτευσε στην Μάλτα -γιατί καμμία σχέση δεν έχει με τα υπόλοιπα παραμυθένια σημεία – είναι η Sliema. Είναι το πιο εμπορικό κομμάτι της χώρας με τεράστια ξενοδοχεία, πολλά μαγαζιά, άπειρο κόσμο και αρκετή βρομιά. Φτάνοντας με το λεωφορείο στη Sliema (είναι περίπου 15 λεπτά από Βαλέτα) διέκρινα τουλάχιστον πέντε εργοτάξια που φαινόντουσαν από τον δρόμο.
Αν έμενα παραπάνω μέρες θα πήγαινα στους προϊστορικούς ναούς Hagar Quim Temples στην περιοχή Qrendi, οι οποίοι χρονολογούνται πριν από την κατασκευή του Στόουνχετζ, 1000 χρόνια πριν τις πυραμίδες.
Θα επισκεπτόμουν επίσης το νησί του Ποπάι για να ξαναγίνω για λίγο παιδί, αλλά και το φημισμένο νησάκι Γκόζο, που σύμφωνα με την μυθολογία η Καλυψώ κράτησε με μάγια τον πολυμήχανο Οδυσσέα.
Γιατί να πας στην Μάλτα; Γιατί ο κόσμος της είναι φιλόξενος, μοιάζει σε αρκετά σημεία με την παλιά πόλη της Ρόδου (αλλά τολμώ να πω ότι η Μάλτα είναι πιο όμορφη και πιο περιποιημένη) είναι σχετικά οικονομικός προορισμός και με το αεροπλάνο φτάνεις μέσα σε δυο ώρες!