Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο το καντράν του αυτοκινήτου έδειχνε εξωτερική θερμοκρασία 45 βαθμούς κελσίου. Η επιλογή προορισμού φαινόταν ιδανική εν μέσω ακραίου καύσωνα… και πράγματι ήταν. Μέσα σε τρισήμιση ώρες το αεροπλάνο άρχισε να μειώνει ύψος για να ξεκινήσει η διαδικασία προσγείωσης και ο πιλότος μας ενημέρωνε ότι φτάνουμε στην Στοκχόλμη με θερμοκρασία εδάφους 15 βαθμούς κελσίου. Κοιτώντας από το παράθυρο του αεροπλάνου οι στίχοι του Κώστα Χατζή ήρθαν αυθόρμητα σαν σκέψη… «Οταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά»… στην πορεία διαπιστώσαμε ότι η Στοκχόλμη δεν μοιάζει μόνο από ψηλά με ζωγραφιά. Κάθε γωνιά της παραπέμπει σε πίνακα τέχνης, μελετημένα σχεδιασμένο και αποτυπωμένο με τα πιο ζωντανά χρώματα. Όμορφα κτίρια, απέραντο πράσινο και το υγρό στοιχείο να περιβάλλει κάθε πλευρά της. Δεν είναι τυχαίο ότι την έχουν χαρακτηρίσει «Βενετία του Βορρά». Πενήντα τρεις γέφυρες ενώνουν δεκατέσσερα νησιά, τα οποία είναι σχηματισμένα ανάμεσα στη λίμνη Μέλαρεν και τη Βαλτική θάλασσα. Η άλλοτε αποικία των ατρόμητων Βίκινγκς έχει μετατραπεί σε ένα στολίδι αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και πολυπολιτισμικό. Οι Σουηδοί αγαπούν την πόλη τους και φροντίζουν να τη διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Ο σεβασμός προς την κληρονομιά που τους έχει δοθεί απεικονίζεται στους τεράστιους πεντακάθαρους δρόμους, όπου κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα, στα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σε λιτή, μοντέρνα, καθαρή αισθητική και στα άριστα διατηρητέα κτίρια τους, τα οποία διακρίνονται από μια αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια. Το μετρό τους, το οποίο είναι από τα βασικά μέσα μεταφοράς για τους Σουηδούς, έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως η μεγαλύτερη ανοικτή πινακοθήκη τέχνης του κόσμου. Κατασκευασμένο το 1950 το τουνελμπάνα (Tunnelbana) όπως λέγεται στα σουηδικά έχει εκατό σταθμούς που απλώνονται σε εκατόν δέκα χλμ. Οι σαράντα εφτά σταθμοί είναι υπόγειοι και διακοσμημένοι από εκατόν πενήντα καλλιτέχνες με ψηφιδωτά, γλυπτά και καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Θεωρείται το ωραιότερο μετρό κι έχουμε έναν λόγο παραπάνω να το πιστεύουμε μια και στον σταθμό Τένστα (Tensta) υπάρχουν σε έναν τοίχο γραμμένο με ελληνικά γράμματα οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου «Να βάζουν όλη την καρδιά τους για τη λευτεριά και την ειρήνη» από το ποίημα «Γράμμα στον Ζολιό – Κιουρί».
Η παλιά πόλη
Η παλιά πόλη της Στοκχόλμης, η Γκάμλα Σταν (Gamla Stan) είναι ένα μεσαιωνικό στολίδι. Η άρνηση των Σουηδών να συμμετέχουν στους τελευταίους πολέμους αποδείχτηκε σωτήρια κίνηση για το πολιτισμικό της υπόβαθρο, αφού σώθηκαν υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίρια. Ανεβαίνοντας στην παλιά πόλη ο δρόμος οδηγεί στα ανάκτορα, τα οποία κατασκευάστηκαν το 1760 σε μπαρόκ αρχιτεκτονική. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το μουσείο Νόμπελ, που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού χρηματιστηρίου. Πρόκειται για ένα υπέροχο διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του ιδρυτή Αλφρεντ Νόμπελ, καθώς και των βραβευθέντων με βραβεία από το 1901 μέχρι σήμερα.
Το πιο ωραίο σημείο της παλιάς πόλης είναι η πλατεία Στόρτογκετ (Stortorget) με τα υπέροχα χρωματιστά σπίτια και τα αριστοκρατικά καφέ και εστιατόρια. Οι πελάτες τους έχουν θέα το κέντρο της πλατείας, όπου βρίσκεται το παλιό πηγάδι (μοιάζει περισσότερο με συντριβάνι) ένα εντυπωσιακό έργο του αρχιτέκτονα Ερικ Παλμστεντ. Δεξιά της πλατείας από την πλευρά του μουσείου Νόμπελ, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Στοκχόλμης, γνωστός ως Στόρκιρκαν (Storkyrkan). Είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, η παλαιότερη εκκλησία της πόλης, της οποίας το έτος κατασκευής είναι άγνωστο, αλλά πηγές την αναφέρουν από το 1279.
Η βόλτα στα παλιά πλακοστρωμένα δρομάκια της Γκάμλα Σταν μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Τα γραφικά σοκάκια της έχουν κτίρια που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα, κυρίως γοτθικού ρυθμού. Από τα πιο διάσημα δρομάκια είναι το Μάρτεν Τρότζιγκς Γκραντ (Marten Trotzigs Grand) το οποίο είναι το στενότερο δρομάκι σε ολόκληρη την Στοκχόλμη.
Στη διαδρομή προς το κέντρο της σύγχρονης Στοκχόλμης, τα στενά της παλιάς πόλης είναι γεμάτα με μικρά τουριστικά μαγαζάκια που θυμίζουν την Πλάκα στα καλύτερα της.
Πολιτιστική ζωή
Η Στοκχόλμη είναι μια πόλη με έντονη πολιτιστική ζωή, με όπερα, πολλά θέατρα, και μουσεία. Από τα πιο γνωστά μουσεία που προσελκύουν πλήθος τουριστών είναι το μουσείο των Αμπα (Abba) που αποτελεί εμπειρία για τον επισκέπτη, μια και του δίνει τη δυνατότητα να χορέψει, να τραγουδήσει στους ρυθμούς των επιτυχιών της εποχής και … ναι, να γίνει έστω και για λίγα λεπτά το 5ο μέλος του μουσικού γκρουπ που άφησε ιστορία.
Το Μουσείο Βάσα (Vasa) θεωρείται από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου και το πρώτο μουσείο σε επισκεψιμότητα, από οποιοδήποτε άλλο στις Σκανδιναβικές χώρες. Είναι ένα ναυτικό μουσείο που στεγάζει το θρυλικό ομώνυμο πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, κοντά στο λιμάνι. Κοντά στο μουσείο Βάσα βρίσκεται και το μουσείο των Βίκινγκ (Viking Museum) στο οποίο φιλοξενούνται ξύλινα πλοία των Βίκινγκ του 9ου αιώνα, καθώς και αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τάφους.
Η εθνική γκαλερί της Στοκχόλμη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στη χερσόνησο Μπλάσιεχόλμεν (Blasieholmen) στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχιτεκτονικά κτίριο και διαθέτει έργα από τον 16ο αιώνα και μετά. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το μουσείο μοντέρνας τέχνης (Moderna Museet) όπου εκτίθενται έργα Σουηδών καλλιτεχνών, αλλά και έργα των Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso) Χένρι Ματίς (Henri Matisse), Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dali) και άλλων αξιόλογων δημιουργών.
Η αγορά της Στοκχόλμης
Το σκανδιναβικό μίνιμαλ στυλ δεν χαρακτηρίζει μόνο τον σχεδιασμό στη διακόσμηση, αλλά και στην ένδυση. Οι γραμμές των ρούχων τους είναι απλές, λιτές, καθαρές, χωρίς υπερβολικά στοιχεία. Φυσικά στα πολυκαταστήματα, καθώς και στις πολυτελείς μπουτίκ των μεγάλων εταιρειών, υπάρχουν πιο εξεζητημένες συλλογές και είδη, αλλά σε γενικές γραμμές το σουηδικό στυλ είναι απλό.
Ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος είναι η Ντρότνιγκαταν (Drottninggatan) που θυμίζει λίγο την Ερμού. Έχει κυρίως σουηδικές αλυσίδες ένδυσης, καθώς και εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Το μεγαλύτερο κατάστημα του δρόμου είναι το σουηδικό “H & M” , το οποίο εκτείνεται σε δύο τετράγωνα κι εκτός από ρούχα και αξεσουάρ διαθέτει χώρο περιποίησης νυχιών, τμήμα υψηλής ραπτικής για προσωπικές παραγγελίες, γνωστές εταιρείες καλλυντικών και διάφορα γκάτζετ περιποίησης.
Στα κοντινά δρομάκια της κεντρικής οδού οι Σουηδοί δείχνουν το οικολογικό τους ενδιαφέρον και την αγάπη για την αυθεντικότητα των προϊόντων. Πολλά καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη και βίντατζ ρούχα, στα οποία συνεχίζουν να δίνουν «ζωή», αλλά και μαγαζιά με αυθεντικά σουηδικά χειροποίητα προϊόντα. Η βόλτα στα μαγαζιά αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το απλό είναι ωραίο.
Επιλογές φαγητού
Η Στοκχόλμη είναι γεμάτη με ωραία εστιατόρια και καφέ και η αλήθεια είναι ότι καμμία επιλογή δεν μας απογοήτευσε. Αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα του φαγητού και ποτέ δεν χρησιμοποιούν υλικά δεύτερης μέρας. Από το πρωινό στο ξενοδοχείο μέχρι το μικρό καφέ έξω από του μουσείο των Βίκινγκ, όπου απολαύσαμε το ωραιότερο μπέργκερ, ήταν όλα φρέσκα και νόστιμα.
Η πόλη διαθέτει αξιόλογα εστιατόρια με ταράτσα, από τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη νυχτερινή κίνηση της Στοκχόλμης. Ξεχωρίσαμε το Σπέσο (Spesso), το Όλι (Olli ) και το Ουν Πόκο (un poco). Επίσης, το Ice bar της Στοκχόλμης είναι μια μισάωρη εμπειρία για κάθε επισκέπτη, μια και του δίνεται η πρόκληση να απολαύσει το χρωματιστό του ποτό σε ένα περιβάλλον από πάγο στους -7 βαθμοί κελσίου.
* ολόκληρο το κείμενο με περισσότερες φωτογραφίες στην HuffPost.gr