Πόσα; Ένα, δύο ή παραπάνω; Οι Έλληνες θεωρούνται από τους πιο δυνατούς καταναλωτές σε ότι αφορά τον καφέ, φαίνεται όμως πως άλλοι έχουν τα πρωτεία!  Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Σκανδιναβοί είναι οι φανατικοί του καφέ με πρώτους τους Φιλανδούς, ακολουθούν οι Νορβηγοί και στην τρίτη θέση οι Ισλανδοί. Οι Έλληνες βρίσκονται στη 16η θέση σε ότι αφορά την κατανάλωση, όχι όμως και σε ότι αφορά το χρόνο που αφιερώνουν για να τον απολαύσουν. Το στοιχείο αυτό δεν υπάρχει στην έρευνα, αν υπήρχε είναι βέβαιο πως θα φιγουράραμε με περηφάνεια στην πρώτη θέση! Ως γνωστόν τοις πάσι,  είμαστε μερακλήδες και ο καφές αποτελεί απόλαυση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σερβιριστός μας κοστίζει κάτι παραπάνω σε σχέση με το κόστος του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα καλά νέα πάντως είναι ότι προσφέρει στον οργανισμό μας ένα σωρό οφέλη, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι 2 κούπες καφέ είναι υγεία, οι παραπάνω προκαλούν άλλα προβλήματα, εκτός κι αν ηλικιακά είστε άνω των 60.
Ο καφές περιέχει ένα σωρό αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατα της γήρανσης του οργανισμού και κατά επέκταση προσφέρει μακροζωία. Βοηθά σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος (περιέχει θεοφιλίνη που χαλαρώνει τους μύες στους βράνχους), βοηθά στη συγκέντρωση, επιταχύνει την απώλεια λίπους και λειτουργεί κατά του καρκίνου του δέρματος.Για τους ηλικιωμένους που καταναλώνουν 3-4 κούπες ημερησίως ο καφές θεωρείται φάρμακο σε ορισμένες παθήσεις, όπως είναι η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. 

Translate »

Pin It on Pinterest