Νομίζω ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών. Βασισμένη στο βιογραφικό βιβλίο του Αντριου Χότζις <Αλαν Τιούρινγκ:Το Αίνιγμα>, η ταινία αφηγείται τη ζωή του ιδιοφυούς, ιδιόρρυθμου μαθηματικού, κρυπτογράφου, καθηγητή της λογικής, πατέρα της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρωτοπόρο της τεχνικής νοημοσύνης, Αλαν Τιούρινγκ. Ο επιστήμονας υπήρξε αφανής ήρωας κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Είναι ο άνθρωπος που έσπασε,  μαζί με την επίλεκτη ομάδα του, τον κωδικό Enigma αποκωδικοποιώντας καθημερινά τα μηνύματα του γερμανικού Ράιχ που υποδείκνυαν τα επόμενα σημεία επίθεσης. Χάρη στο έργο του σώθηκαν χιλιάδες ζωές, ο ίδιος όμως δεν κατάφερε να σώσει τη δική του.  Ο εξαιρετικής ευφυίας Αλαν Τιούρινγκ έζησε δύσκολα εξαιτίας της καταπιεσμένης ομοφυλοφιλίας του. Το 1952, έπειτα από έρευνα των βρετανικών αρχών στο σπίτι του, καταδικάστηκε για απρεπή συμπεριφορά και για να γλυτώσει τη φυλακή δέχτηκε να υποστεί ορμονοθεραπεία. Καταπιεσμένος σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν μπορούσε να ενσωματωθεί, αυτοκτόνησε το 1954 σε ηλικία 41 ετών. Η δουλειά του επειδή ήταν απόρρητη δεν αναγνωρίστηκε όσο ζούσε…
Τη σκηνοθεσία του έργου έχει κάνει ο Μάρτιν Τόλντουμ και το σενάριο ο Γκράχαμ Μουρ. Παίζουν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Ράρι Κίνιαρ, Αλεν Λιτς και Μάθιου Μπερντ.
Η ταινία έχει ήδη πάρει το βραβείο People΄s Choice Award στο Φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά ακούγεται ότι δεν θα μείνει μόνο σε αυτό. Μην τη χάσετε!   

Translate »

Pin It on Pinterest