Δώσαμε ραντεβού έξω από το ατελιέ της. Εμφανίστηκε χαμογελαστή, αλλά ελαφρώς αγχωμένη, μια και όπως μου είπε είχε αναλάβει να καλύψει ενδυματολογικά τους αθλητές μιας διοργάνωσης και τα χρονικά περιθώρια στένευαν.

Πρώην αθλήτρια των πολεμικών τεχνών, πτυχιούχος της  Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Πάτρα και νυν σχεδιάστρια μόδας του brand Rich Bitch Poor  Dog.

Για τη Νέλλη Συραγώ Βεργοπούλου ένα πράγμα μπορώ να πω με βεβαιότητα. Με το που ξεκινάει να μιλάει για μόδα το πρόσωπο της λάμπει και ξεχνάει οτιδήποτε άλλο την απασχολεί!

• Πως ένα κορίτσι της αρχιτεκτονικής παράτησε το σχεδιασμό κτιρίων και επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό ρούχων;
Δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη η μετάβαση. Από πολύ μικρή καταπιανόμουν με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Από διακοσμητικά αντικείμενα και διάφορα αξεσουάρ μέχρι να κόβω και να μεταποιώ τα δικά μου ρούχα, πάντα με κίνητρο μία αστείρευτη ανάγκη για πειραματισμό. Προέρχομαι από μία καλλιτεχνικής φλέβας οικογένεια και τα ερεθίσματα καθώς και τα «εργαλεία» ήταν μέσα στα πόδια μου. Ήθελα να σπουδάσω αρχιτεκτονική επίσης από πολύ μικρή, ήμουν αποφασισμένη σχεδόν από τα 10, χωρίς να είναι το επάγγελμα κάποιου στην οικογένεια. Πάντα έλεγα στους γονείς μου ότι θέλω να σπουδάσω αρχιτεκτονική, αλλά όχι απαραίτητα να γίνω αρχιτέκτονας. Στη σχολή πέρασα 5 πολύ δημιουργικά χρόνια που μου άνοιξαν πολύ τους ορίζοντές μου και με έκαναν ν’ αγαπήσω τη μικρή κλίμακα ακόμα περισσότερο, καθώς προτιμούσα ό,τι είχε να κάνει με σχεδιασμό μικρών μονάδων, αντικειμένων κτλ. Τελειώνοντας τη σχολή είχα μία «κρυφή» επιθυμία να κάνω κάτι άλλο πέρα από το κτιριακό, όμως ξεκίνησα να εργάζομαι σε τεχνικό γραφείο αμέσως και παράλληλα έδωσα πολύ βάρος στην αθλητική μου πορεία, την οποία είχα ξεκινήσει από φοιτήτρια στις πολεμικές τέχνες. Έζησα με πάθος κι αυτό το κομμάτι της ζωής μου και όταν άρχισαν οι τραυματισμοί άρχισε και η «γκρίνια» μου σε σχέση με τη δουλειά, που έτσι κι αλλιώς δε με κάλυπτε καλλιτεχνικά. Ήταν περισσότερο το γραφειοκρατικό κομμάτι της εργασίας παρά το δημιουργικό και αυτό μου δημιουργούσε τεράστια ψυχολογική πίεση. Είχα ξεκινήσει και να συνεργάζομαι με μία πολύ καλή μου φίλη αρχιτέκτονα και να αναλαμβάνουμε δικά μας project. Λόγω κρίσης τα πράγματα στη δουλειά ζόρισαν πολύ και άρχισα να ασφυκτιώ. Ξεκίνησα να δημιουργώ και πάλι διάφορα αντικείμενα, σχεδόν σαν μία διαδικασία ψυχοθεραπευτική. Ήταν και κάπου εκεί που αποφάσισα να «θυμηθώ» εκείνη την «κρυφή» μου επιθυμία. Από εκείνη τη στιγμή όλα πήραν το δρόμο τους. Για ένα διάστημα έκανα και τα δύο, παράλληλα με το ατελιέ έκανα και κάποιες μελέτες σε project που έβρισκα μαζί με τη συνεργάτιδά μου ενδιαφέροντα. Έπρεπε όμως να αφοσιωθώ στο νέο μου μεγάλο εγχείρημα ολοκληρωτικά. Αρχιτέκτων θα είμαι πάντα, παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό μου αυτό, αλλά νιώθω πλέον καλλιτεχνικά πολύ πιο ελεύθερη να εκφραστώ μέσα από τα σχέδιά μου που μπορούν να φτάσουν με πολύ μεγαλύτερη αμεσότητα στο κοινό μέσα από την «ομπρέλα» ενός νέου brand, του δικού μου brand…the RBPD (Rich Bitch Poor Dog).

• Από την Πάτρα στην Αθήνα. Ήταν εύκολη η μετάβαση για σένα και πόσο εύκολες ή δύσκολες είναι οι Αθηναίες καταναλώτριες;
Η μετάβαση ήταν σχετικά πιο εύκολη σε σχέση με αυτό που περίμενα διότι ήμουν πολύ αποφασισμένη για την κίνηση αυτή. Το σκεφτόμουν ήδη δύο χρόνια πριν από το 2015 και η απόφαση είχε παρθεί ήδη πριν το ξεκίνημα της καλοκαιρινής σεζόν του ’16. Επίσης είμαι από την Αθήνα, εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι η οικογένειά μου οπότε είχα ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την επιστροφή μου, ακόμα και μετά από 18 χρόνια! Στην Πάτρα βρέθηκα 18 χρονών για σπουδές και έμεινα εκεί μέχρι πρότινος γιατί είχα αγαπήσει πολύ την πόλη. Όμως επαγγελματικά έπρεπε να έρθω στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα μ’ έχουν δυσκολέψει αρκετά οι αποστάσεις, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από άλλους παράγοντες. Όσο για το αθηναϊκό κοινό, είμαι πολύ λίγο καιρό εδώ για να έχω μία συνολική εικόνα. Έπειτα η Αθήνα είναι τόσο «πολύχρωμη», ποικίλη και με διαφορετικούς παλμούς, που σίγουρα υπάρχει μία μερίδα κόσμου που εκπέμπει στα ίδια μήκη κύματος με εμένα. Όπως προείπα, είμαι κι εγώ Αθηναία κι έχω πολλούς φίλους εδώ που αγκάλιασαν το νέο μου ξεκίνημα αμέσως οπότε δεν μπορώ να είμαι εντελώς αντικειμενική. Παρ΄όλα αυτά, μέσα σ’ αυτούς τους λίγους μήνες που είμαι εδώ, ο νέος κόσμος που έχει επισκεφτεί το showroom μου, το έχει κάνει με πολύ ανοιχτό μυαλό κι έχει σχεδόν αφεθεί στις προτάσεις μου. Οπότε όχι, δε θεωρώ ότι το αθηναϊκό κοινό είναι δύσκολο. Όταν απευθύνονται σ’ εμένα έρχονται συνειδητοποιημένα για κάτι ιδιαίτερο. Μου αρέσει που βρίσκουν όχι μόνο τα ρούχα, αλλά και το χώρο μου «διαφορετικό».

• Στη συλλογή σου υπάρχει έντονα το αθλητικό στοιχείο. Πόσο σε έχει επηρεάσει η ενασχόληση σου με το kick boxing και το kite και τελικά πόσο εσύ επηρεάζεις τον αθλητικό κόσμο με τα ρούχα σου;
Η επιρροή των αθλημάτων στις συλλογές μου είναι τεράστια και καθοριστική. Τα τελευταία 7 χρόνια είμαι πολύ ενεργή στο χώρο του kitesurf και βρήκα μία νέα και αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Το brand καθορίζεται από το αθλητικό στοιχείο, όχι μόνο στην technical active συλλογή του αλλά και στο exclusive κομμάτι του. Το μότο του brand είναι «ο RBPD τρόπος ζωής». Στο χώρο του Kitesurf , το RBPD έχει αρχίσει να έχει τους φανατικούς οπαδούς του και χαίρομαι που έχει αρχίσει και συστήνεται και σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Ακόμα και πέρα από τις συλλογές μου, ακόμα και στις sur mesure δημιουργίες μου, είτε αυτές είναι ένα βραδινό outfit, είτε ένα νυφικό, πάντα έχω το στοιχείο της άνεσης, της κίνησης και της μεταβλητότητας στο σχεδιασμό μου, στοιχεία που έχω κερδίσει καθαρά μέσα από την ενασχόλησή μου με αυτά τα αθλήματα. Τώρα, για το πόσο επηρεάζω τον αθλητικό κόσμο με τα ρούχα μου, αυτός είναι ο στόχος μου αλλά νομίζω είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο. Άλλωστε νομίζω είναι επιθυμία του κάθε σχεδιαστή ν’ αφήσει το στίγμα του. Διαρκώς αναζητώ κάτι νέο να προσφέρω στον κόσμο, με προσήλωση στην ποιότητα τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης και ο χρόνος θα δείξει αν τελικά τα καταφέρω. Το μικρό βήμα που θεωρώ ότι έχω ήδη πετύχει είναι να ξεχωρίζει ο σχεδιασμός μου και η προσωπική μου σφραγίδα.

 

• Κάποια από τα κομμάτια σου έχουν θεατρικό ύφος. Ποια είναι η σχέση σου με το θέατρο;
Η σχέση μου με το θέατρο είναι απλά αυτή του θεατή. Μου αρέσει ο τρόπος που μία παράσταση μπορεί να σε ταξιδέψει και να σου προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα. Και το ρούχο για μένα είναι ένα τέτοιο μέσο επίσης. Μπορείς να μπεις σ’ ένα ρόλο μέσα από μία σου εμφάνιση και μέσα από την εικόνα σου να εκφράσεις όλη σου την ψυχοσύνθεση της στιγμής.

• Τα ρούχα σου για sur mesure έχουν πολύ λογικές τιμές. Τελικά ο κόπος και ο χρόνος του σχεδιαστή πληρώνονται;
Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Όχι, ο κόπος και ο χρόνος του σχεδιαστή δεν πληρώνεται πάντα, δεν πληρώνεται δίκαια και αξιοκρατικά και ειδικά στις εποχές που ζούμε ακόμα πιο δύσκολα. Αυτό όμως λίγο ως πολύ ισχύει για όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα. Υπάρχει όμως και το κοινό που εκτιμά την διαδικασία της έμπνευσης και του σχεδιασμού και κάπου εκεί ψάχνουμε τις ισορροπίες μας.

• Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο Έλληνα δημιουργό να αναπτυχθεί σε μια βεβαρημένη οικονομικά αγορά;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο.

• Αν σου ζητούσα να μου περιγράψεις τη γυναίκα στην οποία απευθύνονται τα ρούχα σου, πως θα ήταν αυτή;

Δραστήρια, με αυτοπεποίθηση, αγαπά τον εαυτό της, είναι δυναμική και της αρέσει να ζει την κάθε στιγμή. Δε φοβάται να «παίξει» με την εικόνα της και να επαναπροσδιορίζεται στην εμφάνισή της. Έχει άποψη, είναι απαιτητική, αλλά και ανοιχτή σε νέες ιδέες.

•​Που μπορεί κάποιος να σε βρει;

Το showroom βρίσκεται στο Χολαργό, Μέτωνος 62. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί και την ιστοσελίδα μου με Unique δημιουργίες, www.richbitch.gr .

•​Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον ο στόχος μου είναι να εδραιώσω κάποιες σημαντικές συνεργασίες με επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα ώστε να γίνει το brand ευρύτερα γνωστό, τόσο με την αθλητική συλλογή μου όσο και με την exclusive. Επίσης να συστηθώ στο Αθηναϊκό κοινό και μέσα από τις Unique και sur mesure δημιουργίες μου. Για τις επόμενες σεζόν, ήδη έχω ολοκληρώσει την υλοποίηση της χειμερινής μου συλλογής για το 2017-2018 και είμαι σχεδόν έτοιμη σχεδιαστικά και για την καλοκαιρινή μου συλλογή για το 2018, όπου θέλω να ρίξω και τη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ο στόχος μου για την επόμενη χρονιά είναι να καταφέρω να χτίσω σημαντικές συνεργασίες και στο εξωτερικό και η σωστή προετοιμασία είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Translate »

Pin It on Pinterest