Λίγους ανθρώπους έχω γνωρίσει που να μην τους αρέσουν τα ταξίδια. Ακόμα λιγότερους έχω γνωρίσει που να επιστρέφουν δυσαρεστημένοι από το μέρος που επισκέφτηκαν κι αυτό γιατί τελικά, όπου κι αν πηγαίνουμε ακόμα και αν ο προορισμός είναι σε μικρή απόσταση από τη βάση μας, και μόνο το γεγονός ότι αλλάζουμε παραστάσεις μας δίνει τη χαρά της ικανοποίησης.

Τι μαγικό όμως συμβαίνει όταν ταξιδεύουμε; Γιατί κάθε φορά αισθανόμαστε σαν να έχουμε βγάλει φτερά και θέλουμε να πετάξουμε για να προλάβουμε να τα δούμε όλα; Γιατί η ενέργεια μας βαράει κόκκινο και μόνο που πατάμε το πόδι μας σε έναν νέο τόπο; Τι μας προσφέρουν τα ταξίδια, εκτός από ολιγοήμερες αποδράσεις από την καθημερινότητα και γιατί σήμερα οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ;

Σύμφωνα με τον νευρολόγο Paul Nussbaum, από το Πανεπιστήμιο του Pittsburg, τα ταξίδια αναπτύσσουν νέους συνδέσμους στον εγκέφαλο μας με αποτέλεσμα να τονώνουν το μυαλό μας. Γινόμαστε εξυπνότεροι; Κατά κάποιον τρόπο ναι, κι αυτό γιατί ταξιδεύοντας γινόμαστε πιο ανοικτοί και δεκτικότεροι σε νέες ιδέες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, τρόπο ζωής και συνήθειες.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, ο εγκέφαλος μας ξεκινάει χημικές διεργασίες έκκρισης ουσιών (οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη και βασοπρεσίνη) ουσίες που είναι ίδιες με την έξαψη που αισθανόμαστε όταν μας ενδιαφέρει κάποιος. Ναι, τα ταξίδια είναι έρωτας γιατί είναι το καινούριο, το άγνωστο, το διαφορετικό, αυτό που θα μας χαρίσει μια ακόμα εμπειρία, καλή η κακή δεν έχει σημασία, σημασία έχει το ότι μέσα από αυτή την εμπειρία γινόμαστε λίγο σοφότεροι απ´όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν αυτή την αστείρευτη χαρά που αισθάνονται κάθε φορά που ταξιδεύουν, γι αυτό ολοένα περισσότεροι άνθρωποι οργανώνουν – με την πρώτη ευκαιρία- ταξίδια, όπου το δυνατόν μακρύτερα.

  Η ρήση που έχει κυκλοφορήσει ότι τα ταξίδια είναι το μόνο πράγμα που ξοδεύεις, αλλά επιστρέφεις πλουσιότερος δεν είναι τυχαία. Πλουσιότερος σε ιδέες, εικόνες, πολιτισμική γνώση, αρχιτεκτονικό ή μουσειακό ενδιαφέρον, ανθρώπινες συμπεριφορές και γιατί όχι; Ισως πλουσιότερος και σε φιλίες.

Σημείωσα πέντε λόγους- πλεονεκτήματα που πραγματικά αξίζει να διαβάσεις, να σημειώσεις και στη συνέχεια να σκεφτείς για να οργανώσεις το επόμενο σου ταξίδι. Μη μου πεις ότι δεν έχεις τον χρόνο γιατί και τρεις μέρες αρκούν για να ξεφύγεις. Μη μου πεις ότι δεν έχεις οικονομική δυνατότητα γιατί πλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορείς να ταξιδέψεις με ελάχιστα χρήματα. Κι αν είσαι φοιτητής/ φοιτήτρια τόλμησε να ζήσεις για λίγο σε έναν άλλο τόπο, ακόμα και να βρεις (γιατί όχι;) μια δουλειά ως part timer εκεί. Κάνε το ταξίδι σου λίγο πιο μακρύ για να βιώσεις μια εμπειρία που ίσως να μην μπορέσεις να τη ζήσεις αργότερα.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ταξιδιών

– Πνευματική υγεία και ανθρώπινη ευτυχία. Αποκτούμε πιο καθαρό μυαλό και είμαστε χαρούμενοι, ευγνώμονες και ευτυχισμένοι για τα νέα πράγματα που μπορούμε να βιώνουμε. Το γεγονός ότι ζούμε μέσα από τα ταξίδια μια διαφορετική καθημερινότητα κάνει τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα και μας απομακρύνει από την κατάθλιψη.

  • Μείωση άγχους. Όταν ταξιδεύεις δεν πρέπει να εκτελέσεις ένα αυστηρό πρόγραμμα, ούτε πιέζεσαι από τον χρόνο ή την κίνηση στους δρόμους. Είσαι ελεύθερος να διαμορφώσεις τον χρόνο και το πρόγραμμα σου, να επισκεφτείς τα μέρη που θέλεις, να φτιάξεις το δικό σου πλάνο εξερεύνησης και δραστηριότητας.
  • Απόκτηση νέων εμπειριών.  Κάθε εμπειρία είναι μια καινούρια γνώση. Ακόμα και τα δυσάρεστα που μπορεί να μας συμβούν σε ένα ταξίδι είναι ένα διδακτικό μήνυμα για τα επόμενα ταξίδια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον κίνδυνο που αισθανθήκαμε με μια φίλη μου όταν μπήκαμε μέσα σε ένα ταξί στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πήραμε από την πλατεία Ταξίμ. Στα μέσα της διαδρομής ο ταξιτζής έβαλε μέσα έναν «συνέταιρο» και άλλαξε πορεία. Ευτυχώς χάρη στην τεχνολογία (είχαμε βάλει gps) και στις άλογες απαντήσεις που μας έδινε, αντιληφθήκαμε αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κατευθυνόμασταν σε αντίθετη πορεία από αυτήν που είχαμε ζητήσει. Χρειάστηκε να παίξω θέατρο στον ταξιτζή ότι ζαλίζομαι και θα κάνω εμετό (ευτυχώς όλοι οι άντρες τρέμουν μήπως τους λερώσεις το αυτοκίνητο) για να σταματήσει το ταξί και να βγούμε τρέχοντας έξω. Εάν δεν το είχα κάνει τότε αυτό δεν ξέρουμε που θα βρισκόμασταν σήμερα. Κάθε φορά όμως που διηγούμαστε αυτή την ιστορία με τη φίλη μου, ξέρουμε ότι δεν θα μπούμε ποτέ ξανά σε τυχαίο ταξί.
  • Με τα ταξίδια αναπτύσσεται η δημιουργικότητα σου. Είναι γεγονός ότι νέες ιδέες σου έρχονται και θέλεις να τις αποτυπώσεις κάπου, ακόμα και αν αυτό το κάπου είναι ένα μικρό σημείο στο μυαλό σου. Κάθε φορά που επιστρέφω από ένα ταξίδι έχω διάθεση να γράψω και να φτιάξω κάτι που να μου θυμίζει το μέρος που επισκέφτηκα. Οι εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια μας, γνωρίζοντας νέους τόπους και βλέποντας καινούρια πράγματα, μας δίνουν απίστευτα ερεθίσματα.
  • Επιστρέφεις ψυχικά υγιέστερος. Πιο ήρεμος, πιο πράος,πιο ξεκούραστος. Αφήνεις τα κοινωνικά δίκτυα για λίγο στην άκρη, ή τουλάχιστον δεν ασχολείσαι με αυτά με την ίδια ένταση και βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Κοιμάσαι καλύτερα και ξυπνάς πιο ανάλαφρος.

Θα κλείσω αυτό το κομμάτι με ένα απόφθεγμα του συγγραφέα Frank Herbert “Χωρίς νέες εμπειρίες, κάτι μέσα μας κοιμάται κι ο κοιμισμένος πρέπει να ξυπνήσει” .

Translate »

Pin It on Pinterest