BLUE : Ο σχεδιαστής με την μπλε αύρα 

(συνέντευξη σε συνεργασία με την huffingtonpost.gr)

Δεν σχεδιάζει ρούχα, αλλά συναισθήματα, εικόνες και όνειρα. Τα δικά του όνειρα που γεννήθηκαν μικρά, αλλά στην πορεία μεγάλωσαν, εξελίχθηκαν, δυνάμωσαν και τον οδήγησαν σε μια πραγματικότητα που δεν μπορούσε καν να φανταστεί.

O Blue, κατά κόσμον Παύλος Κύρκος, είναι ο alternative pop σχεδιαστής που για δύο συνεχόμενες φορές έχει διακριθεί στην Athens Xclusive Designers Week, στην κατηγορία νέων ανερχόμενων σχεδιαστών. Φέτος τον Απρίλιο κέρδισε το βραβείο Best Trendsetter με τη συλλογή «Chaos», ενώ τον Νοέμβριο κατέκτησε το βραβείο Best Catwalk με τη συλλογή «Trauma».

Ο ίδιος δυσκολεύεται να πιστέψει πόσο άλλαξαν ξαφνικά όλα στη ζωή του. Ανατρέχει σε παλιές φωτογραφίες, τότε που ήταν ακόμα μαθητής στο Λύκειο των Ιωαννίνων και μια καθηγήτρια του έβγαλε το ψευδώνυμο Blue γιατί, όπως έλεγε, τον ξεχώριζε για την μπλε του αύρα. Τότε, στα 17 έκανε και το πρώτο του ταξίδι στο Μιλάνο. Ενα ταξίδι που ο ίδιος προγραμμάτισε με φίλους του, αλλά το ίδιο ταξίδι έμελε να «προγραμματίσει» την πορεία της ζωής του.

Ενθουσιάζεται με την ατμόσφαιρα της πόλης, τον αέρα των ανθρώπων με το μιλανέζικο στυλ και την ελευθερία έκφρασης σε κάθε μορφή τέχνης. Αποφασίζει να μάθει ιταλικά και μέσα σε έναν μόλις χρόνο μαθαίνει τόσο καλά που περνάει στις πανελλαδικές στο τμήμα ιταλικής φιλολογίας. Ακολουθούν οι σπουδές στη δημοσιογραφία, που πάντα θεωρούσε ότι είναι ενδιαφέρον κλάδος, αλλά επειδή είναι ανατρεπτικός και ανήσυχος Υδροχόος αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο Modeling.

Πηγαίνει στο GNTM ως μοντέλο, όπου με μια μόνο εμφάνιση καταφέρνει να ξεχωρίσει για το στυλ του. Την επόμενη μέρα προβολής του fashion show τον καλούν από το ΙΕΚ του τμήματος designer/ stylist  και του προσφέρουν υποτροφία. Η πορεία του έχει ήδη σχεδιαστεί χωρίς εκείνος να έχει τραβήξει ούτε μια γραμμή…

– Αποδέχεσαι την πρόταση του ΙΕΚ και ξεκινάς να παρακολουθείς ένα τμήμα που δεν είχες ποτέ σκεφτεί να ακολουθήσεις. Πως αισθάνθηκες όταν βρέθηκες εκεί  και πόσο εύκολο ήταν να πιάσεις μολύβι και να αρχίσεις να αποτυπώνεις τα σχέδια σου;

Aισθάνθηκα ξαφνικά ισορροπημένος. Ήταν σαν να ενώθηκαν όλα τα περίεργα κομμάτια που παρουσιάζονταν στη ζωή μου. Σαν να λύθηκε το αίνιγμα για ποιο λόγο βρισκόμουν σε μια συνεχή αναζήτηση για το τι θα κάνω.

Σε ό, τι αφορά το αν ήταν εύκολο να πιάσω μολύβι, ήταν το πιο εύκολο κομμάτι για εμένα. Από μικρός είχα μια λατρεία με τα anima και γενικότερα με την ιαπωνική κουλτούρα. Ζωγράφιζα διάφορα σχέδια που είχαν ανατολίτικες επιρροές.

-Το πρώτο ρούχο που σχεδίασες στη σχολή ποιό ήταν;

Ήταν ένα ρούχο που θύμιζε σκακιέρα στο pattern του υφάσματος και είχε πολύ ιδιαίτερα μανίκια. Μάλιστα αισθάνθηκα μεγάλη περηφάνια όταν το ολοκλήρωσα, αλλά και αργότερα γιατί μου έκανε την τιμή να το φορέσει ο Λάκης Γαβαλάς κι αργότερα η Ραμόνα Βλαντή.

  – Στην AXDW παρουσίασες και τις δυο φορές συλλογές των οποίων οι ονομασίες, «Chaos» και «Trauma», εκφράζουν πόνο, απώλεια και φόβο. Έζησες κάποια τραυματική εμπειρία;

  Κάθε φορά που σχεδιάζω κάτι, το σχεδιάζω με το συναίσθημα που βιώνω εκείνη τη χρονική περίοδο. Όταν αποφάσισα την πρώτη φορά να λάβω μέρος στην AXDW ήθελα να κάνω μια χαρούμενη συλλογή. Είχα στο μυαλό μου την άνοιξη στην Ιαπωνία με τις ανθισμένες κερασιές και ήθελα να σχεδιάσω μια συλλογή σε ροζ, στο χρώμα της αναγέννησης. Τον Ιανουάριο όμως απεβίωσε ο Thierry Mugler, που για εμένα ήταν ο άνθρωπος που θαύμαζα περισσότερο από κάθε άλλον στο χώρο της μόδας. Η συλλογή «Chaos» ήταν ένας φόρος τιμής, μια εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω τον πόνο που βίωσα με την απώλεια αυτού του μεγάλου σχεδιαστή, που ήταν το πρότυπο μου.

  Τα κομμάτια αυτής της συλλογής έχουν υφασμάτινα αγκάθια. Είναι πολύ ιδιαίτερα ρούχα.

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή «Trauma» δημιουργήθηκε πάλι από το φόβο της απώλειας γιατί εκείνο το διάστημα που ξεκίνησα να τη σχεδιάζω έχασα τους θείους μου, τους οποίους αγαπούσα πολύ. Η έλλειψη της παρουσίας τους αποτυπώνεται σε αυτή τη συλλογή.

Δυστυχώς το 2022 δεν ήταν εύκολη, συναισθηματικά, χρονιά για εμένα κι επειδή είμαι πολύ ευαίσθητος, είχα ανάγκη να το εκφράσω μέσα από τα σχέδια μου.

  • Η επόμενη συλλογή τι τίτλο θα έχει;

«Κάθαρση». Κάθε σειρά μου επιθυμώ να συμβαδίζει με την εκάστοτε περίοδο της ζωής μου. Η νέα κολεξιόν θα μιλάει για επανασύνδεση με τον εαυτό μας, για αγάπη και εμπιστοσύνη, για αναγνώριση και κατανόηση συναισθημάτων. Είναι μια συλλογή που φέρει ένα «μήνυμα αγάπης» και θα έχει το motto «Blue at his Bluest».

Τα υφάσματα θα είναι κυρίως σταθερά με κάποια ελαστικά κομμάτια. Θα υπάρχουν όγκοι στα μανίκια και θα χρησιμοποιήσω φτερά. Θα είναι    πολύ ξεχωριστή κολεξιόν.

  

– Τα ρούχα σου είναι ιδιαίτερα. Πιστεύεις ότι το ελληνικό αγοραστικό κοινό είναι εύκολο και ανοικτό σε εναλλακτικές και πρωτοποριακές ενδυματολογικές προτάσεις;

Υπάρχει κοινό που είναι δεκτικό σε νέα στυλ και βλέπει το ρούχο όχι σαν ένα απλό κομμάτι ένδυσης, αλλά σαν τρόπο έκφρασης. Τα social media έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να παρατηρούμε διαφορετικά στυλ, ιδέες και πιο «ανήσυχους» ενδυματολογικά συνδυασμούς. Οπότε θα απαντήσω πως ναι, υπάρχει κοινό που είναι ανοικτό, είτε γιατί παρακολουθεί μόδα στα social media είτε γιατί ταξιδεύει πολύ σε άλλες χώρες και έχει διαφορετικές – στυλιστικά- εικόνες.

– Μια και αναφέρεις άλλες χώρες θα ήθελα να μου πεις προορισμούς που έχεις στην ταξιδιωτική σου λίστα. Μέρη που θέλεις να πας για να εμπνευστείς.

Θα ήθελα πολύ να πάω αυτή την περίοδο σε Βερολίνο και Λονδίνο. Μέρη που ευχάριστα θα ζούσα εκεί μόνιμα. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι τα ταξίδια ζωής για μένα θα είναι όταν θα καταφέρω να επισκεφτώ την Ιαπωνία και το Τόκιο.

– Ξεχωρίζεις κάποιους διάσημους για το στυλ τους; Θα ήθελα να μου πεις ονόματα που δεν εργάζονται στο χώρο της μόδας.

  

Θα επιλέξω τραγουδιστές… Θεωρώ εξαιρετική σε κάθε της εμφάνιση την Katy Perry, την Ιαπωνο-Βρετανίδα Rina Sawayama και τον Sheldon Riley, που θεωρώ ότι είναι καταπληκτικός στο είδος του.

– Υπάρχει κάτι άλλο που ετοιμάζεις αυτή την εποχή;

Ετοιμάζω το e Shop «Blue» κι έχω μεγάλη αγωνία γι ´αυτό το εγχείρημα. Επίσης, εκτός από τα ρούχα, έχω αρχίσει να φτιάχνω και κάποια αξεσουάρ. Στην παρουσίαση της συλλογής «Trauma» τα κοσμήματα των μοντέλων ήταν δικά μου. Τώρα θέλω να φτιάξω τσάντες και παπούτσια, πάντα συνδυασμένα με τα κομμάτια μου.

– Επειδή μου είπες ότι δεν σταματάς να ονειρεύεσαι θέλω να μου πεις τα όνειρα που κάνεις για την επόμενη πενταετία.

Ονειρεύομαι να κάνω ένα atelier που θα είναι ανοικτό στο ευρύτερο κοινό. Θέλω τα ρούχα μου να μπορούν να τα βλέπουν και να τα αγγίζουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με αυτό που λέμε slow fashion. Θέλω το brand μου να γίνει πιο αναγνωρίσιμο.

Επίσης, ονειρεύομαι να φορέσει εκπρόσωπος μας στη Eurovision μια δημιουργία μου. Αυτό θα μου δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τη δουλειά που κάνω.

Ένα άλλο μικρό μου όνειρο είναι να ετοιμάσω ένα art book κι ένα ακόμη πιο μεγάλο όνειρο είναι να συμμετέχω σε tv show που να έχει φυσικά σχέση με τη μόδα.

* οι παραπάνω φωτογραφίες είναι της φωτογράφου Παναγιώτας Καραχάλιου.

Translate »

Pin It on Pinterest