Το διαμάντι στην κλωστοϋφαντουργία

Διαβάζοντας τον τίτλο θα αναζητήσεις το διαμάντι στις φωτογραφίες. Εδώ διαμάντι, εκεί διαμάντι, άφαντο θα μου πεις. Κι όμως η αναφορά γίνεται για το μετάξι και ορμώμενη από τον διαγωνισμό που έχω ανεβάσει αυτές τις μέρες στο Instagram (για το ολομέταξο φόρεμα και το σακάκι της φωτογραφίας από την εταιρεία LilySilk) αποφάσισα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο πολυτελές αυτό ύφασμα, το οποίο παρακαλώ είναι και αντιγηραντικό! Το γνώριζες;

Παρακάτω σου γράφω τις ιδιότητες του μεταξιού, αλλά πριν φτάσουμε εκεί, θέλω να διαβάσεις λίγα πράγματα για την ιστορία του, την οποία βρίσκω ενδιαφέρουσα.

Το μετάξι λοιπόν, δημιουργείται από ένα ευγενές έντομο. Πιο συγκεκριμένα προέρχεται από τα κουκούλια του μεταξοσκώληκα. Εφευρέθηκε πριν 4.500 χρόνια στην Κίνα. Η Σι Λινγκ – τσι, μια κομψότατη αυτοκράτειρα ανακάλυψε την αξία των κουκουλιών και κατασκεύασε μέσα στα ανάκτορα σηροτροφείο, μεταξουργείο και υφαντουργείο. Η Λινγκ – τσι λατρεύτηκε ως θεά του μεταξοσκώληκα και οι Κινέζοι είχαν για πολλά χρόνια το μονοπώλιο στο μετάξι.

Εξήγαγαν τα μεταξωτά νήματα και κρατούσαν σιγή ιχθύος έως τον 5ο αιώνα μ.χ. μέχρι που ο Μέγας, βασιλιάς του Βυζαντίου, Ιουστινιανός κατέστρωσε ένα σχέδιο για να μάθει το μυστικό παραγωγής των Κινέζων. Εστειλε στην Κίνα δυο μοναχούς για να δουν από κοντά τη διαδικασία εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Φεύγοντας οι δυο μοναχοί έκρυψαν μέσα στα κούφια μπαστούνια τους αρκετό μεταξόσπορο, τον οποίο στη συνέχεια μετέφεραν στο Βυζάντιο. Ετσι, η τεχνική εξαπλώθηκε σιγά – σιγά σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο.

Στην αρχαία Ελλάδα το μετάξι ήταν γνωστό ως “σήρ” γιατί “Σηρία” ονόμαζαν την Κίνα.

Ιδιότητες του μεταξιού

• Είναι εξαιρετικά απαλό και φιλικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Λόγω της απαλότητας του βοηθάει την επιδερμίδα στο να μη σχηματίζει ρυτίδες, ενώ βοηθάει τα μαλλιά να μην σπάνε και να μη μπερδεύονται.

• Απορροφά τον ιδρώτα, ενώ παράλληλα βοηθάει στο να διατηρείται η ενυδάτωση στην επιδερμίδα.

•Έχει βακτηριοκτόνες και υποαλλεργικές ιδιότητες. Αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων γι ´αυτό χρησιμοποιείται πολύ σε κλινοσκεπάσματα. Ιδανικό για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα.

  •Έχει υψηλή πυκνότητα, αντοχή στην τριβή, στα οξέα και το αλκοόλ.

 •Βάφεται εύκολα και καίγεται δύσκολα.

Λίγα λόγια για τη LilySilk

Η αμερικανική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2011. Οι συλλογές της αντρικές, γυναικείες και παιδικές διαθέτουν ρούχα μεταξωτά και κασμιρένια. Επίσης στο site της www.lilysilk.com  θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα σειρά με κλινοσκεπάσματα και είδη σπιτιού.

Πρόκειται για ένα πολυτελές brand που στηρίζεται κυρίως στη φιλοσοφία ενός φιλικού (προς τον πλανήτη ) τρόπου ζωής. Η εταιρεία έχει βραβευτεί πολλές φορές για την εξαιρετική ποιότητα των ειδών της, αλλά και για την σχέση ποιότητας και τιμής.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Pin It on Pinterest