Σκέφτομαι… εάν αυτός ο κήπος υπήρχε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν το στολίδι της πόλης, διαφημισμένο αξιοθέατο και μέρος συνάντησης των πολιτών. Βρίσκεται όμως στην Ελλάδα, που χωρίς να έχω καμία απολύτως διάθεση μεμψιμοιρίας, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει την ύπαρξη του. Κι όμως, ο Βοτανικός κήπος λειτουργεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και είναι μόλις 8 χλμ. από το κέντρο των Αθηνών, στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Μία τεράστια έκταση, 1860 στρεμμάτων με περισσότερα από 3.000 φυτικά είδη και υποείδη. Στο καλλιεργημένο τμήμα του κήπου αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα φυτά, μία σπάνια συνύπαρξη σε παγκόσμιο επίπεδο!  
Ο Βοτανικός κήπος ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Διομήδη, ο οποίος χάρισε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1961 το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στο Ιδρυμα <Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους> την έκταση στο Χαιδάρι με βασικό όρο να διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής. 
Γιατί να πάτε: Θα απολαύσετε μία υπέροχη βόλτα και θα δείτε μεγάλη ποικιλία φυτών και υποειδών. Σε κάποια σημεία υπάρχουν ξύλινα τραπέζια και πάγκοι, όπου μπορείτε να κάνετε πικ – νικ, με την προυπόθεση ότι δεν θα αφήσετε τίποτα πίσω. 
Πότε να πάτε: Τις καθημερινές είναι ανοικτά από τις 8 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ., ενώ τα σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.
Ενας ακόμη λόγος για να πάτε: Στην έξοδο του κήπου λειτουργεί ένα πολύ ωραίο καφέ – εστιατόριο με χαλαρή ατμόσφαιρα, που σε παραπέμπει σε country style. Επίσης, έχει παιδική χαρά, οπότε είναι ιδανικό εάν έχετε παιδάκια.      
      
Translate »

Pin It on Pinterest