Η Σαρία είναι ένα νησάκι στα βόρεια της Καρπάθου. Στα αρχαία χρόνια ήταν ενωμένο με την Κάρπαθο (χωρίστηκε με τη διάβρωση) και αποτελούσε τη Νίσυρο, μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού. Οι άλλες τρείς είναι η Αρκεσία, το Ποτίδαιον και η Βουρκούντα. Η Νίσυρος ήταν σημείο μεγάλων εμπορικών συναλλαγών, ορμητήριο Σαρακινών πειρατών και βάση Αράβων.  
Σήμερα οι μόνοι κάτοικοι της είναι κάτι αγριοκάτσικα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι τουρίστες που πηγαινοέρχονται με το καραβάκι για να δουν τα ερείπια, υπολείμματα αρχαίων πολιτισμών που έχουν διασωθεί από τις καταστροφές. Κάπως έτσι πήγαμε κι εμείς, παίρνοντας το καραβάκι από το Διαφάνι. Η διαδρομή για τα Παλάτια, εκεί όπου υπήρξε το κέντρο του τόπου και σήμερα συναντάς κάποια αρχαία μνημεία, είναι περίπου μία με μιάμιση ώρα, εξαρτάται από τις στάσεις που κάνει ο καπετάνιος στις κοντινές παραλίες.    
Στα Παλάτια υπάρχει και το ιερό της Αγίας Σοφίας, που κάποτε ήταν μία τεράστια εκκλησία με πάνω από 100 πόρτες!!! Ολος ο χώρος γύρω είναι γεμάτος από αρχαία, που άλλα φαίνονται και άλλα είναι θαμμένα. 
 

Translate »

Pin It on Pinterest