Αν παίζαμε ένα παιχνίδι λέξεων και για κάθε λέξη που σου έλεγα μου έλεγες ένα χρώμα θα ήταν κάπως έτσι … Μπανάνα = κίτρινο, μήλο = κόκκινο, αγόρι = μπλε και κορίτσι = ροζ. Τα δυο πρώτα τα καταλαβαίνω, αλλά για τα δυο τελευταία; Το αγόρι δεν είναι μπλε και το κορίτσι δεν είναι ροζ. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι για πολλούς αιώνες αυτά τα χρώματα δεν καθόριζαν τα δύο φύλλα.
Ο διαχωρισμός έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου η βιομηχανία της μόδας έκρινε ότι έπρεπε να παίξει διαφορετικά το παιχνίδι των χρωμάτων. Αυτό αφορούσε κυρίως την παιδική μόδα, αλλά με τα χρόνια πέρασε και στην γκαρνταρόμπα των ενηλίκων.
Το ροζ ταυτοποιήθηκε με τη γυναικεία εικόνα με έξαρση τη δεκαετία του ’70 όπου τα ντεφιλέ γέμισαν από τις ροζ τουαλέτες των σχεδιαστών! Μοναδική εξαίρεση ο Ralph Lauren, ο οποίος σε πείσμα των καιρών είχε δημιουργήσει ένα ροζ κοστούμι, το οποίο στη συνέχεια φόρεσε ο Robert Redford σε μία ταινία του.
Τη δεκαετία του ‘ 90 το ροζ ξαναγέμισε τις κολεξιόν και έδωσε χρώμα σε μία κατά τ´ άλλα μουντή σχεδιαστική εποχή… και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ένα σωρό οίκοι λανσάρουν ροζ σύνολα, τονίζοντας ότι η απόχρωση ήρθε για να απογειώσει το χειμώνα μας.
Chanel, Dries van Noten, Louis Vuitton, Saint Laurent, Marques’Almeida, και Lagerfeld παρουσίασαν μοναδικά κομμάτια με ροζ … διάθεση, κάνοντας τις fashionistas ανά τον κόσμο να παραληρούν.
Οσο για μένα; Αν και δεν μου αρέσει ο χρωματικός διαχωρισμός στα φύλλα, το φόρεσα το ροζ και -μεταξύ μας- το λάτρεψα!
Σε φιλώ!
Outfit
Fur coat: Ichi Fashion (Mariangela Fashion Everywear)
Shirt: Talco
Jean: Zara
Sunglasses: Rayban
Shoes: Belle Women