Momentsnstyle fashion, beauty & lifestyle blog

Ο καφές είναι απόλαυση, ιεροτελεστία, συνήθεια. Για πολλούς είναι η  απαραίτητη πρωινή κίνηση για να ξεκινήσει καλά και με ενέργεια η μέρα. Αν και ο καφές παλαιότερα είχε επικριθεί για διάφορες αρνητικές  επιπτώσεις στον οργανισμό,  οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καφεδάκι την ημέρα, όχι μόνο δεν είναι βλαβερό, αλλά αντιθέτως είναι οφέλιμο για την υγεία μας.  Συμβάλλει στην προστασία από καρδιακή ανεπάρκεια, βοηθά όσους υποφέρουν από παθήσεις του ήπατος και μειώνει την πιθανότητα να εμφανιστούν ασθένειες νευρολογικού τύπου, όπως Parkinson και Alzheimer.

Ο καφές στην Ελλάδα ήρθε τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα οι ιδιοκτήτες των καφενείων, που είχαν δημιουργηθεί, εκτελούσαν και χρέη καφεκόπτη. Αγόραζαν τον ακατέργαστο καφέ, τον καβούρδιζαν και τον άλεθαν με χειροκίνητους μύλους. Τα πρώτα καφεκοπτεία δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κι ένα από τα πιο γνωστά ήταν το καφεκοπτείο Λουμίδη στον Πειραιά. Ισως στην Ελλάδα είναι και το πιο πολυσυνδεδεμένο όνομα με τον καφέ, αφού στην πορεία των χρόνων καταστήματα Λουμίδη άνοιξαν σε διάφορες περιοχές. Από τα πιο παλιά, αναγνωρίσιμα σημεία, είναι το καφεκοπτείο της Κηφισιάς του Αντώνη Λουμιδη. Ο εγγονός του δημιουργού της εταιρείας ακολούθησε μεν τα βήματα της οικογένειας, αλλά φρόντισε να τα πάει και λίγο παραπέρα αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της αγοράς και της εποχής…

 

– Έχετε ένα από τα πιο ιστορικά καφεκοπτεία, σημείο αναφοράς για πολλούς στην Κηφισιά, που μετρά δεκαετίες. Ποια ήταν η σχέση με το κοινό σας τότε και πως είναι σήμερα;

Το τότε με το σήμερα δεν έχει μεγάλη διαφορά για τους φίλους του καφέ. Η σχέση μας με το κοινό δεν είναι πελατειακή, αλλά φιλική. Με τους περισσότερους γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε αναπτύξει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης.

 

– Ο ελληνικός καφές Λουμίδη του τότε ήταν αδιαμφισβήτητα η πρωινή “παρέα” των περισσότερων Ελλήνων. Σήμερα ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε ελληνικό, γαλλικό, εσπρεσάκι, φραπέ και καπουτσίνο. Τελικά ποιός καφές έχει τώρα τα πρωτεία;

Σήμερα τα πρωτεία τα έχει αδιαμφισβήτητα ο espresso. Αποτελεί τη βάση για πολλά είδη ροφημάτων. Έχει μια διαδικασία παρασκευής καφέ που μπορεί να δώσει πολλά έντονα στοιχεία στο ρόφημα. Επίσης διαπιστώνουμε μια επιστροφή στον ποιοτικό καφέ φίλτρου. Τα στάνταρ σε αυτό το κομμάτι είναι υψηλά τόσο στην παρασκευή όσο και στην ποιότητα.

 

– Είναι γνωστό ότι ο καφές δεν έχει μόνο διεγερτική δράση, αλλά βοηθά τη νοητική λειτουργία και είναι πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, απαραίτητων για τον οργανισμό μας. Ποιος τύπος καφέ θεωρείται κατά τη γνώμη σας ο πιο “υγιεινός”;

Θα αναφέρω ως πιο υγιεινό καφέ τον espresso και ο λόγος είναι απλός. Αν υποθέσουμε ότι η καφεΐνη θεωρείται το αρνητικό στοιχείο (η οποία είναι υδροδιαλυτή) σε έναν espresso των 25 ml έχουμε αρκετά λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον γαλλικό καφέ των 300 ml.

 

– Πόσο ενημερωμένο είναι το κοινό σας; Έχετε πελάτες που σας ζητούν ότι πιο καινούριο κυκλοφορεί;

Η πελατεία ενός ειδικού καφεκοπτείου, όπως είναι το δικό μας, αναζητά συνεχώς τις τελευταίες τάσεις στο ρόφημα. Έχουμε πελάτες που ενημερώνονται συνεχώς και πράγματι γνωρίζουν ό,τι νέο κυκλοφορεί. Τελευταία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα speciality coffees. Είναι μια τάση που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη. Τι είναι η τάση αυτή; Η αναζήτηση ποικιλιών καφέ μοναδικής προέλευσης από μικρά κτήματα παραγωγών. Ο κόσμος θέλει να δοκιμάζει αυθεντικές ποικιλίες. Φυσικά λόγω της μικρής παραγωγής είναι περιορισμένη και η διαθεσιμότητα.

 

– Τα περισσότερα καφεκοπτεία έχουν “μεταμορφωθεί” σε καταστήματα με μεγάλη ποικιλία σε είδη βοηθητικά και συνοδευτικά του καφέ. Φλιτζάνια με υπέροχο design, καφετιέρες που θυμίζουν έργα τέχνης, αλλά και ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που συνοδεύουν τα πρωινά ροφήματα. Η στροφή του κόσμου σε πιο υγιεινά σνακς πως έχει επηρεάσει τη δική σας αγορά και πόσο συχνά ανανεώνεται το εμπόρευμα σας με πιο trendy είδη;

Η απόλαυση του καφέ έχει μια ιεροτελεστία. Δεν αρκεί πλέον μόνο η γεύση αλλά και το “πακέτο” του. Γι αυτό και φροντίζουμε να διαλέγουμε υπέροχα φλιτζάνια και καφετιέρες που τολμώ να πω ότι κάποιες είναι κόσμημα στο χώρο του σπιτιού. Επίσης, έχουμε κατανοήσει ότι για να έχει επιτυχία ένα προϊόν θα πρέπει να είναι και υγιεινό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το μαντολάτο και το παστέλι. Δυο παλιά σνακς, τα οποία στην πορεία των χρόνων κέρδισε το πιο υγιεινό. Το παστέλι λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών συστατικών του έχει εξελιχθεί πολύ και βλέπουμε πολλά διαφορετικά είδη σε αντίθεση με το μαντολάτο που έχει φθίνουσα πορεία.

Σε ότι αφορά τους  ωμούς ελληνικούς καρπούς, παρατηρείται μεγάλη τάση την τελευταία πενταετία. Έχουν αντικαταστήσει ένα μικρό υγιεινό γεύμα μέσα στην καθημερινότητα μας. Ο λόγος είναι ότι οι ρυθμοί μας έχουν αυξηθεί και οι ξηροί καρποί είναι εύκολοι στη μεταφορά και στη συντήρηση για κάποιον που απουσιάζει πολλές ώρες. Επίσης υπάρχει τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα. Διαφορετικές γεύσεις και πολλές μείξεις με αποξηραμένα φρούτα και άλλους καρπούς υγείας, όπως η ελληνική σταφίδα ή τα cranberries.

 

– Η αγορά του καφέ έχει μεγαλώσει πολύ. Πιστεύετε ότι όλα αυτά τα καφεκοπτεία έχουν ημερομηνία λήξης ή η ελληνική αγορά μπορεί να τα απορροφήσει;

Τα μικρά εξειδικευμένα καταστήματα σε οποιοδήποτε κλάδο παρουσιάζει ανάπτυξη και εφόσον είναι στην αιχμή των εξελίξεων μπορούν να έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην αγορά. Σαφέστατα είναι καλό να υπάρχει και το ανάλογο οικονομικό περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

 

– Τους τελευταίους μήνες έχετε δημιουργήσει κι ένα ωραίο μπαρ για καφέ στο χέρι. Τελικά οι σύγχρονοι ρυθμοί μας στρέφουν στο fast coffee;

Πράγματι υπάρχει η τάση του fast coffee και θεωρώ ότι όταν το ρόφημα έχει τα σωστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το κατάστημα που το προσφέρει, το fast coffee μπορεί να λειτουργεί σαν μέσο προώθησης και των υπολοίπων προϊόντων.

– Ο Αντώνης Λουμίδης τι καφέ πίνει;

Η συνεχής αναζήτηση πρωτότυπων χαρμανιών, ποικιλιών καφέ και διαφορετικών γεύσεων με ωθεί στο να δοκιμάζω πολλα διαφορετικά είδη. Βέβαια ο καφές είναι συνήθεια και γνωρίζω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που αρέσκεται στο να “μένει” στον ίδιο καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως καλά κάνει. Εγώ όμως λόγω της δουλειάς δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πάντως αύριο το πρωί θα απολαύσω έναν espresso stretto από φρεσκοκομμένους κόκκους από την Γουατεμάλα, μια από τις αγαπημένες μου περιοχές παραγωγής καφέ.

Translate »

Pin It on Pinterest