O Albert Einstein είχε πει ότι η λογική μπορεί να σε πάει από το Α στο Β, αλλά η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να σε πάνε παντού… 

 Εμένα πάλι η διάθεση μου να δω από κοντά δημιουργίες ενός παλιού καταξιωμένου Έλληνα σχεδιαστή με πήγε μέχρι το Ναύπλιο. Μαζί με μια καλή μου φίλη, που επίσης ενδιαφερόταν να δει από κοντά την έκθεση του Γιάννη Τσεκλένη, The Fashion Years, φτάσαμε στον υπέροχο πολιτιστικό χώρο Φουγάρο, κοντά στο κέντρο του Ναυπλίου… κι εκεί διαπιστώσαμε κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Οι δημιουργίες του Γιάννη Τσεκλένη ήταν αυτές που τον «ταξίδεψαν» σε όλο τον κόσμο, του άνοιξαν τις πόρτες σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού και τον έκαναν ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα στο χώρο της μόδας. 

 Ισως είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο Τσεκλένης έκανε τον γύρο του κόσμου με παραπάνω από 80.000 δημοσιεύματα και ήταν εκείνος που διαφήμισε παγκοσμίως την Ελλάδα, σε μια εποχή που η ελληνική εικόνα για τη μόδα ήταν ανύπαρκτη. 

 Η έκθεση αποτελεί μια αναδρομή μέσα από τις θεματικές του δημιουργίες, από το 1965 που ουσιαστικά παρουσίασε την πρώτη συλλογή μέχρι και το 1991 που αποσύρθηκε σιωπηλά από το χώρο της μόδας, όχι όμως και από τον κόσμο της δημιουργικότητας. 

 Το μαγικό με τον Τσεκλένη είναι ότι δεν υπήρξε απλά μόδιστρος. Ήταν καλλιτέχνης, γι αυτό και η πρώτη του ενασχόληση ήταν διακοσμητική εργασία μετά από παραγγελία της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς όπως αρχιτεκτονική σπιτιών, εξωτερικών χωρών κλ.π. 

 Αυτό που τον έκανε μοναδικό εκείνα τα χρόνια ήταν η εξαιρετική αισθητική του σε συνδυασμό με την ικανότητα του να απομονώνει στοιχεία που του έκαναν εντύπωση και να τα μεταφέρει στα υφάσματα. Η δημιουργική ευφυΐα του, του έδειξε το δρόμο πως να ξεχωρίσει. Αρχισε να σχεδιάζει θεματικές συλλογές με επιρροές από τη Φοινικική τέχνη, τα μελανόμορφα Αττικά αγγεία κ.α. 

 Αναμφισβήτητα έβλεπε μπροστά από την εποχή του. Το ´73 λάνσαρε τη συλλογή Cartoons & Waves με σλόγκαν γραμμένα πάνω στα ρούχα, από τα πρώτα που εμφανίστηκαν στην ιστορία της μόδας! 

 Την ίδια εποχή, θέλοντας να προωθήσει όσο καλύτερα μπορούσε τη συλλογή του, δημιουργεί και το πρώτο Fashion Film, που γυρίστηκε ποτέ. 

  Το ταλέντο του και η ψυχική του δύναμη δοκιμάστηκαν πολύ στο πέρασμα των χρόνων, αλλά πάντα κατάφερνε να βγει νικητής. Θα μπορούσα να γράψω ένα μακροσκελές κείμενο με συλλογές που έκαναν θραύση στο εξωτερικό, με κείμενα από τον ξένο τύπο που τον χαρακτήριζαν ως χαρισματικό και πολλά άλλα. Σχεδίασε από στολές της Αστυνομίας και στολές σχολείου μέχρι σεντόνια, πετσέτες και πλακάκια. Όπου υπήρχε σχεδιαστική δυνατότητα την εκμεταλλευόταν. Δεν θα τα γράψω όμως περισσότερα. Θα σταθώ μόνο στη χρονιά του ´84. Μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι εκείνη τη χρονιά, δημιουργεί τη σειρά Unicorns, εμπνευσμένη από το μυθικό ζώο τον μονόκερο. Οι στάμπες με τους μονόκερους, επανεμφανίστηκαν στα ρούχα μετά από 35 χρόνια κάνοντας θραύση σε μικρούς και μεγάλους. 

 Σήμερα ο Γιάννης Τσεκλένης, μπορεί να μη βάζει την υπογραφή του σε φορέματα, δεν έχει σταματήσει όμως να εκφράζεται μέσα από τη δημιουργικότητα του σε διάφορους τομείς… γιατί η καλλιτεχνία είναι κάτι που το έχεις για πάντα…. 

  • Η έκθεση του Γιάννη Τσεκλένη The Fashion Years, στον Πολιτιστικό Χώρο Φουγάρο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. 

 Momentsnstyle fashion, beauty & lifestyle blog

Momentsnstyle fashion beauty & lifestyle blog

 

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest