Δεν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο, αλλά το Άμστερνταμ δεν είχε μπει ποτέ στη λίστα με τα μέρη που ήθελα να επισκεφτώ… μέχρι πρόσφατα. Άρχισα να χαζεύω φωτογραφίες της πόλης σε έναν λογαριασμό στο Instagram και αποφάσισα ότι αυτός θέλω να είναι ο επόμενος προορισμός μου. Αψήφησα το καταχείμωνο και τις ενδείξεις χαμηλής θερμοκρασίας, έκλεισα εισιτήριο και πήγα! Για ένα Σαββατοκύριακο. Μόνο!
Η έκπληξη ήταν μεγάλη! Η πολυσυλλεκτικότητα και η γραφικότητα της πόλης, της χτισμένης πάνω σε 4 βασικά κανάλια Singel, Heren, Kaizer και Prinsen, δεν μπορεί παρά να αφήσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη γοητευμένο. Τα 150 συνολικά μικρότερα κανάλια με τις 1250 γέφυρες δημιουργούν ένα σύγχρονο παραμυθένιο σκηνικό. Τα παλιά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίρια καθρεφτίζονται πάνω στα κανάλια κι αν περπατήσεις, παράλληλα με αυτά, θα δεις πολλά πλοία – κατοικίες. Ξεχωρίζουν από τα χρωματιστά κουρτινάκια στα παράθυρα κι από τις γλάστρες με τα πολύχρωμα λουλούδια στα καταστρώματα τους. Φαντάζομαι ότι είναι όμορφο να κοιμάσαι κάθε βράδυ σε άλλο κανάλι και να ξυπνάς έχοντας διαφορετική θέα από το παράθυρο σου.
Όταν επισκέπτομαι μια νέα πόλη μου αρέσει να παρατηρώ εκτός από τα αξιοθέατα και τους κατοίκους της. Από τον τρόπο που κινούνται καταλαβαίνεις πολλά για το βιοτικό τους επίπεδο. Οι άνθρωποι στο Άμστερνταμ κυκλοφορούν χαλαροί με τα ποδήλατα τους, είναι φιλικοί και ευγενικοί.

Στην πόλη υπάρχουν πάνω από 40 μουσεία, μεταξύ των οποίων Van Gogh, Annas Frank κ.α. Οι ουρές εκεί ήταν τεράστιες και λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχα δεν επισκέφτηκα κανένα μουσείο. Αυτό μου δίνει μια καλή αφορμή για να ξαναπάω…
Απόλαυσα όμως την ατμόσφαιρα της πόλης, χάζεψα τα δείγματα αρχιτεκτονικής των κτιρίων, έκανα βόλτα στην γραφική περιοχή Γιορντάαν με τα μικρά καφέ (λέγεται ότι παλαιότερα ήταν στέκι των ναυτικών) και πήρα πρωινό στο φημισμένο δρόμο 9 straatjes.
Είχα την τύχη, το Σάββατο που πήγα, να είναι η παγκόσμια ημέρα τουλίπας. Εκείνη την ημέρα ένα απίστευτο θέαμα εξελισσόταν από πολύ νωρίς στην πλατεία Dam, την πιο γνωστή και κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί μπροστά στο κτίριο των βασιλικών ανακτόρων είχαν απλωθεί άπειρες τουλίπες σε ποικίλα χρώματα και πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί για να απολαύσει το θέαμα. Έως τις 12:00 το μεσημέρι ο κόσμος βρισκόταν γύρω από την περιφραγμένη πλατεία, ενώ μετά, έχοντας ο καθένας συγκεκριμένη σειρά, μπορούσε να μπει στο χώρο της πλατείας και να διαλέξει δωρεάν έως και 20 τουλίπες. Όπως έμαθα αργότερα, υπάρχουν λάτρεις της τουλίπας, που ταξιδεύουν αποκλειστικά μόνο για εκείνη την ημέρα.
Στην πλατεία Dam, εκτός από το παλάτι, θα δεις το κτίριο της Νέας Εκκλησίας, το Εθνικό Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, την εκκλησία Neuwe Kerk, το παράρτημα του μουσείου Madame Tussauds, καθώς και το άγαλμα του Άτλαντα που κουβαλάει στους ώμους του τη Γη.

Το Άμστερνταμ θεωρείται η πόλη της ελευθερίας. Τα sex shops και τα coffee shops βρίσκονται δίπλα σε συμβατικά καφέ και εστιατόρια. Εκεί κάποιος μπορεί να κάνει χρήση ινδικής κάνναβης ή να αγοράσει προϊόντα, όπως κέικ, μπισκότα, τσίχλες κ.α. με προσθήκη κάνναβης.

Αυτά όμως δεν μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Περισσότερο μου τράβηξε την προσοχή η πολιτισμικότητα και η σύμπνοια ετερόκλητων στοιχείων. Τελικά για μένα αυτό χαρακτηρίζει την πόλη. Η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, η ελευθερία έκφρασης που συναντάς όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στα έργα – δείγματα κουλτούρας αυτής της πόλης. Μια πόλη που σέβεται τη διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Εάν δεν έχεις επισκεφτεί το Άμστερνταμ στο συνιστώ. Για μένα η πόλη θα έχει μια μόνιμη θέση στη λίστα με τα μελλοντικά ταξίδια μου.

L

Momentsnstyle in Amsterdam

 

Translate »

Pin It on Pinterest