Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Μιλάνο ήταν πριν από 15 χρόνια. Ήταν χειμώνας, το περιβόητο Duomo, ο καθεδρικός ναός, ήταν υπό αναστήλωση και η πόλη μου είχε φανεί μουντή και αδιάφορη. Αν και μου αρέσει να επισκέπτομαι ευρωπαϊκές πόλεις ξανά και ξανά, το Μιλάνο το είχα βγάλει τελείως από τη λίστα μέχρι που μια φίλη με παρεκίνησε να δώσω άλλη μια «ευκαιρία» στην πόλη της μόδας.

Δεν το μετάνιωσα κι αυτό που τελικά συμπέρανα είναι ότι το Μιλάνο, έχει ένα κοινό με την Αθήνα. Όταν γνωρίζεις που να πας, περνάς ωραία και αγαπάς κάθε γωνιά της. Αντιθέτως όταν δεν ξέρεις, στέκεσαι μόνο στο Σύνταγμα, περιφέρεσαι στο κέντρο και αυτό που σου αφήνει είναι η εικόνα μιας πολύβουης και βρώμικης πρωτεύουσας.

Στο Μιλάνο λοιπόν αυτή τη φορά ξέραμε που να πάμε, καθώς μια φίλη είχε ζήσει για ένα διάστημα εκεί και μας έδωσε οδηγίες. Δεν θα σου γράψω για τα αξιοθέατα. Αν πάρεις το λεωφορειάκι από την πλατεία του Duomo θα σου κάνει μέσα σε ένα δίωρο μια βόλτα σε όλη την πόλη δείχνοντάς σου τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος. Δεν είναι πολλά. Σκέψου ότι μεταξύ αυτών, αναφέρεται και το συγκρότημα όπου μένει η διάσημη blogger Chiara Ferragni. Eκεί είναι οι πιο ακριβές κατοικίες σε όλο το Μιλάνο.

Η πόλη ενδείκνυται κυρίως για dolce vita, ψώνια και καλό φαγητό. Αξίζει να μείνεις δυο μέρες και μετά να πάρεις ένα μεταφορικό μέσο και να γυρίσεις τα χωριά γύρω από τη λίμνη Como. Αυτό όμως θέλει ξεχωριστή αναφορά…

Αν λοιπόν πας και θέλεις να κυκλοφορήσεις ως γνήσιος Μιλανέζος, επιβάλλεται να επισκεφτείς για καφέ, γλυκό ή brunch, το Marchesi 1824 (κατάλαβες ότι εδρεύει εκεί από το 1824) το οποίο βρίσκεται σε όροφο μέσα στη στοά Galleria Vittorio Emanuele.

Για φαγητό σου προτείνω ανεπιφύλακτα δυο μέρη με κορυφαίο το Giakomo Palazzo Dell Arengario, όπου απολαμβάνεις το γεύμα σου σε ένα μπαλκόνι δίπλα στο Duomo. Το φαγητό είναι εκπληκτικό και η θέα μοναδική.  Το δεύτερο μέρος που μου άρεσε είναι το il Salumaio di Montenapoleone.  Το μαγαζί έχει έναν εκπληκτικό κήπο και το φαγητό φυσικά την υπογραφή του Salumaio.

Για βραδινή βόλτα και ποτό αξίζει μια επίσκεψη στην περιοχή Navigli, πάνω στο κανάλι. Ουσιαστικά είναι ένας δρόμος που μετατρέπεται το βράδυ σε «περαντζάδα». Έχει διάφορα μαγαζιά εστίασης και θα έλεγα ότι είναι η πιο μποέμικη γειτονιά της πόλης.

Φυσικά όταν μιλάμε για ποτό στο Μιλάνο, μιλάμε κυρίως για Aperol και τα πιο φημισμένα μαγαζιά είναι αυτά που διαθέτουν τις ταράτσες γύρω από την πλατεία του καθεδρικού ναού.

Περιοχές που αξίζει να χαθείς στα δρομάκια τους είναι η Brera και η Moscova. Μου θύμισαν αρκετά την Πλάκα στην Αθήνα γιατί έχουν γραφικά στενά και μικρά μαγαζάκια για καφέ και φαγητό.

Εάν θέλεις να κάνεις ψώνια δεν θα δυσκολευτείς. Υπάρχουν παντού boutiques, αλλά και outlets, όπου βρίσκεις επώνυμα προϊόντα σε ευκαιρίες. Το πιο μεγάλο και εντυπωσιακό πολυκατάστημα στο κέντρο του Μιλάνου είναι το Rinascente. Μια βόλτα σε αυτό αξίζει, ακόμα και αν δεν έχεις πρόθεση να ψωνίσεις, μόνο και μόνο για να πάρεις μια εικόνα από τις τελευταίες συλλογές διάσημων σχεδιαστών.

Διάσημο είναι και το εκπτωτικό χωριό Serravalle, το οποίο απέχει καμμία ώρα από το Μιλάνο και διαθέτει εκπτωτικά καταστήματα γνωστών οίκων.

  

  

Duomo Milan City

Duomo

Galleria Vittorio Emanuele


Galleria Vittorio Emanuele

Navigli Milan

Navigli


Translate »

Pin It on Pinterest