Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις, κάθε φορά από την αρχή, όλο και πιο ζωντανή. Αυτοί οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, μου έρχονται συνεχώς στο νου αυτή τη σεζόν. Ο λόγος; Τα floral pattern που έχουν βρει τη θέση τους μέσα στις χειμερινές κολεξιόν. Σε πιο σκούρες αποχρώσεις, σε διάφορα μεγέθη λουλουδιών, αποτυπώνονται κυρίως σε φορέματα και παντελόνες θέλοντας να μας «φέρουν» την άνοιξη. Την άνοιξη του μυαλού…

Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρη η βιομηχανία της μόδας έχει ασπαστεί πιο φωτεινές και έντονες αποχρώσεις. Έχοντας περάσει δυο χρόνια κορονοϊού -κι ακόμα μετράμε- κι έχοντας πληγεί σημαντικά το σύνολο των σχεδιαστών, αλλά και των εμπόρων στον κλάδο της ένδυσης, η ανάγκη για χρωματοθεραπεία είναι πιο έντονη από ποτέ!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μοτίβα στα υφάσματα. Θέλουμε χαρούμενα, ανάλαφρα σχέδια που θα μας φτιάξουν και θα μας τονώσουν τη διάθεση.

Υπάρχει μια έκφραση το dopamine dressing, που ουσιαστικά υποδηλώνει την ανάγκη μας για καλύτερη διάθεση μέσω του ντυσίματος μας. Ο τρόπος που φοράμε ένα ρούχο, τα χρώματα που διαλέγουμε, ακόμα και τα σχέδια παίζουν ρόλο στην ψυχολογία και τη διάθεση μας.

Τα floral σχέδια λοιπόν στα ρούχα δεν είναι ανακάλυψη των τελευταίων γενεών. Από την εποχή της αρχαιότητας, το floral στα υφάσματα σήμαινε ηρεμία και χαρά και οι γυναίκες επέλεγαν λουλουδάτα φορέματα και πανωφόρια σε εκδηλώσεις γιορτής.

Στα νεότερα χρόνια το floral είχε ταυτιστεί πολύ με το boho style. Σήμερα έχει περάσει και στα Haute Couture looks με πιο βαρύτιμα υφάσματα. Η ουσία όμως παραμένει ίδια. Μας φτιάχνει τη διάθεση! Μη διστάσεις λοιπόν να επιλέξεις ένα floral φόρεμα μες στον χειμώνα. Φόρεσε το με ψηλή μπότα ή μποτάκι, με leather jacket ή με ένα oversized blazer κι εκτός από στυλάτη θα είσαι και ευδιάθετη!


Translate »

Pin It on Pinterest