Μια μελαγχολία με έπιασε όταν επισκεφτήκαμε τη Φλώρινα. Η πιο παγωμένη περιοχή της Ελλάδας, σύμφωνα με τη χαρτογραφική της θέση, πλούσια σε ιστορία, μοιάζει με βιασμένη πόλη.

Κάναμε βόλτα γύρω από τον ποταμό Σακουλέβα, ο οποίος διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι της. Παλιά πέτρινα αρχοντικά κτισμένα στις όχθες του, κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που πρέπει σε άλλους χρόνους να είχαν γνωρίσει μεγάλη αίγλη, στέκονται εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα. Ενδιάμεσα τους κάποια νεοκλασικά κτίρια έχαιραν τον «σεβασμό» των ιδιοκτητών τους σε αντίθεση με τα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά.

Τι σκεφτόμουν; Αν οι κάτοικοι είχαν φροντίσει λίγο παραπάνω τα κτίσματα γύρω από τον ποταμό, η πόλη αυτή δεν θα είχε να ζηλέψει τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Φλώρινα, γεμάτη φυσική ομορφιά, κατοικείται από το 2.000 π.χ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αρχαιολόγοι έπειτα από ευρήματα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο βρίσκεται πάνω από την πόλη της Φλώρινας.
Η παλιά ονομασία της πόλης ήταν Ηράκλεια Λυγκιστίδας, όνομα που λέγεται ότι πήρε από τον μυθικό ήρωα Λυγκέα ή από το αιμοβόρο θηλαστικό Λυγξ (Λύγκας)

Φλώρινα


Η ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας έχει παρθένο φυσικό τοπίο κι όμορφα και ενδιαφέροντα σημεία- σταθμούς που αξίζει να δεις.
Ξεχώρισα τα παρακάτω

ΝΥΜΦΑΙΟΝ

Σε υψόμετρο 1350 μ. βρίσκεται ο διατηρητέος οικισμός Νυμφαίο στις πλαγιές του όρου Βίτσι. Πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακοί ξενώνες, λιθόστρωτα μονοπάτια και για background ένα δάσος απαράμιλλης ομορφιάς, συνθέτουν ένα από τα 10 ωραιότερα χωριά της Ευρώπης. Δικαίως, από το 1978, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από την Unseco.

Πριν από αρκετά χρόνια το χωριό ήταν εγκαταλελειμένο, χάρη όμως στις ευγενικές χορηγίες ιδιωτών, αλλά και στην αρωγή της πολιτείας μεταμορφώθηκε στον γραφικό οικισμό που είναι σήμερα. Στα στενά του θα συναντήσετε όμορφα αρχοντικά των Μπουτάρη, Παπαδοπούλου, Μίσσιου, Τσίρλη και Μέρτζου.

Νυμφαιον

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Στην περιοχή του Νυμφαίου βρίσκεται η μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, η οποία ιδρύθηκε το 1992. Σε 70 στρέμματα δάσους ζουν 20 αρκούδες διαφόρων ηλικιών. Οι μεγαλύτερες σώθηκαν από καταστάσεις αιχμαλωσίας και ήταν κυρίως αρκούδες – χορεύτριες που βασανίζονταν προκειμένου να προσφέρουν θέαμα.

Σε άλλο σημείο, στις Αγραπιδιές Φλώρινας βρίσκεται το καταφύγιο που φιλοξενεί λύκους και λύγκες. Στόχος της οργάνωσης Αρκτούρος είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα αιχμαλωσίας των ζώων και να μπορέσουν να ζήσουν ήρεμα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αρκτούρος


ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Δεν γίνεται να μην περάσεις από το Αμύνταιο το πιο κομβικό σημείο της περιοχής, αφού από εκεί φαίνονται το Βερμιο, Καιμακτσαλαν, Βίντσι και Πρέσπες. Κοντά στο Αμύνταιο θα δεις και τις εγκαταστάσεις του Ξινού Νερού, στο ομώνυμο χωριό, αλλά και το οινοποιείο Κτήμα Άλφα, όπου αξίζει να κλείσεις ένα ραντεβού, να δεις από κοντά τη διαδικασία παραγωγής οίνων, αλλά και να προβείς σε οινογευσία.

Κτημα Άλφα,
Ξινό νερό

ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

Υπάρχει η μεγάλη Πρέσπα και η μικρή Πρέσπα που θεωρούνται σπίτι για πολλά είδη ζώων και φυτών. Αξίζει να φτάσεις μέχρι το χωριό Ψαράδες με τα παραδοσιακά σπίτια, όπου βρίσκεται στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας και να θαυμάσεις το τοπίο που μοιάζει απόκοσμο.

Οι  λίμνες Πρέσπες ενώνουν ουσιαστικά 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Χωριό ψαράδες
Μεγάλη λίμνη Πρεσπών

Translate »

Pin It on Pinterest