Κι εκεί που λες που στέκομαι και περιμένω μια φίλη, θυμάμαι ότι έχω μαζί μου το βιβλίο «Όλα είναι σκέψεις» του ψυχολόγου Ελευθέριου Ελευθεριάδη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Έρχεται η φίλη που περίμενα και … φλας με φωτογραφίζει. Μου άρεσε η φωτογραφία, αλλά πιο πολύ μου άρεσε που κρατούσα αυτό το βιβλίο. Μικρό για να το κουβαλήσεις στην τσάντα, ευανάγνωστο και κατανοητό για να σου εξηγήσει ότι δεν φταις εσύ για όλα όσα σε αγχώνουν, σε προβληματίζουν και σε πανικοβάλουν. Οι σκέψεις σου φταίνε που τις αφήνεις να εισχωρήσουν βαθιά. Οι σκέψεις σου φταίνε που δεν τις προσπερνάς και σε γεμίζουν ανασφάλειες, άγχη, πανικούς, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά. Οι σκέψεις σου φταίνε που σου δημιουργούν φοβίες, κάποιες φορές ανεξέλεγκτες. Μπορείς να μην τις έχεις; Όχι φυσικά! Είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι μαγικό. Να τις φιλτράρεις, να επιλέγεις αυτές που είναι παραγωγικές (αυτές που σε πάνε μπροστά και σε βελτιώνουν) και να διώχνεις μακριά, να απορρίπτεις, ή τουλάχιστον να μην στέκεσαι πολύ, στις μη παραγωγικές σκέψεις.

  Αν το σκεφτείς, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αγχώνεται. Το πρόβλημα είναι όταν το άγχος συσσωρεύεται. Σύμφωνα με τον συγγραφέα όταν έχεις κρίσεις πανικού, ιδεοληψίες, ψυχαναγκασμούς και φοβίες, σημαίνει ότι το άγχος σου εκτονώνεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κινδυνεύεις από αυτά. Ψάξε να βρεις τι δεν πάει καλά στη ζωή σου και  άλλαξε το!

 

Translate »

Pin It on Pinterest