Ο θρυλικός φωτογράφος μόδας Bill Cunningham, ευρέως γνωστός κι ως ο πατέρας του φωτογραφικού street style συνήθιζε να λέει ότι “Η μόδα είναι η πανοπλία για να επιβιώνεις στην πραγματικότητα της καθημερινότητας”. Ας είμαστε ειλικρινείς. Κάθε φορά που φοράμε ένα καινούριο ρούχο, κάθε φορά που αισθανόμαστε ικανοποιημένες με το ντύσιμό μας, νιώθουμε πιο σίγουρες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας. Είναι η μόδα πανάκεια για όλα τα γυναικεία προβλήματα; Σαφέστατα και όχι. Είναι όμως η πανοπλία μας όπως σωστά έλεγε ο Bill Cunningham. Μια πανοπλία που κάποιες γυναίκες έχουν έμφυτη και δεν χρειάζονται καθοδήγηση για να επιλέξουν και κάποιες άλλες χρειάζονται εκείνο το μαγικό χέρι που θα τις βοηθήσει να βρουν το προσωπικό τους στυλ και να αφήσουν το δικό τους στιλιστικό αποτύπωμα σε έναν κόσμο που μετράει την εμφάνιση ως μεγάλο προσόν.

She Central

Κάπου εδώ έρχεται το She Central, στην Κηφισιά, στην οδό Αργυροπούλου 8. Ένας χώρος που ξεχωρίζει από τα ελληνικά εμπορικά standards και γίνεται πυρήνας μόδας, εμπιστοσύνης και δημιουργικότητας. Εμπνεύστρια και δημιουργός του She Central είναι η Μαριάννα Βακαλοπούλου, αναγνωρισμένη ενδυματολόγος και στυλίστρια, η οποία μετά από μια μεγάλη σταδιοδρομία σε κανάλια, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και επιδείξεις μόδας, άφησε την Ελλάδα για να ζήσει στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ. Η αγάπη της για τη μόδα και το στυλ την οδήγησε στο Amsterdam Fashion Academy, όπου έκανε το μεταπτυχιακό της πάνω στο fashion business. Ακολούθησαν φωτογραφίσεις, workshops και σιγά -σιγά έγινε εκεί ενεργό μέλος μιας κοινότητας που στήριζε συνολικά τις γυναίκες.

Η Μαριάννα Βακαλοπούλου, δημιουργός του She Central

Όπως η Μαριάννα Βακαλοπούλου αναφέρει, παρά τη μεγάλη εμπειρία που είχε στην Ελλάδα, η ζωή και ο τρόπος δουλειάς στο Άμστερνταμ της άνοιξαν νέους ορίζοντες. Αναλάμβανε γυναίκες από όλα τα μέρη του κόσμου που είτε αναζητούσαν δουλειά και ήθελα να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, είτε επιθυμούσαν να εδραιωθούν στον επαγγελματικό χώρο όπου ήδη εργάζονταν. Η στήριξη για τη γυναικεία ενδυνάμωση ήταν ομαδική δουλειά και εμπλέκονταν πολλοί επαγγελματίες. Στο πλαίσιο του women empowerment ήταν το personal branding, το vocal couching και πολλά άλλα. Η ενασχόλησή της με γυναίκες διαφορετικής νοοτροπίας, κουλτούρας και θρησκείας την οδήγησε σε ένα συμπέρασμα. Ανεξαρτήτως από τον τόπο καταγωγής τους, την παιδεία και το βιοτικό τους επίπεδο, όλες οι γυναίκες έχουν τις ίδιες αγωνίες και ανάγκες.

“What happens in SHE stays in SHE” 

Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη, αλλά υπήρχε όραμα. Να μεταφέρει μέρος του στιλιστικού women empowerment στην ελληνική πραγματικότητα. Το She Central έγινε το κέντρο της γυναικείας ανάγκης για ενδυνάμωση, προβολή, βελτίωση, όχι μόνο της εμφάνισης, αλλά και της προσωπικότητας. Οι γυναίκες δεν πηγαίνουν απλά για να ψωνίσουν ρούχα και αξεσουάρ, αλλά για να ενημερωθούν για τη μόδα, να αναζητήσουν το ιδανικό στυλ και να “χτίσουν” αν το επιθυμούν από την αρχή την εικόνα και τη θετική τους διάθεση. Στο She Central πραγματοποιούνται workshops, podcasts, σεμινάρια, αλλά και Fashion Meet Ups με ενδιαφέροντες ομιλητές. Μέσα από ένα φιλοσοφημένο “know us better” και μεταξύ οίνου και τύρου, οι γυναίκες ξεδιπλώνουν χαρούμενες και δυσάρεστες στιγμές σε έναν χώρο που “κλειδώνει¨τα μυστικά και αποκαλύπτει τα θετικά τους στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Μαριάννα Βακαλοπούλου, μια φράση που επαναλαμβάνουν οι γυναίκες που επισκέπτονται το “She Central” είναι “What happens in SHE stays in SHE”. Ποια είναι η φράση που εκείνη αγαπά να λέει στις γυναίκες; “Χαμογέλα και βρες τα σημεία του εαυτού σου που σου αρέσουν”. 

Πέρα όμως από έναν χώρο στιλιστικών εμπειριών το She Central γίνεται σπίτι για πολλούς νέους σχεδιαστές, δημιουργούς που αναζητούν μια φιλική “βιτρίνα”, ένα παράθυρο στο κοινό που αγαπά τη μόδα. Νέοι καλλιτέχνες, που σχεδιάζουν ρούχα, κοσμήματα, τσάντες, παπούτσια και διάφορα άλλα αξεσουάρ, είναι ευπρόσδεκτοι στο περιβάλλον του She Central. Παράλληλα στον χώρο, τρέχει κι ένα πρόγραμμα μεταποιήσεων. Παλιά ρούχα που έχουν συναισθηματική ή ποιοτική αξία για τις ιδιοκτήτριες τους, μεταποιούνται και γίνονται ξανά κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.

Στα μελλοντικά σχέδια της εμπνεύστριας του She Central είναι να δημιουργήσει έναν ακόμη πολυμορφικό χώρο σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Έναν χώρο που θα φιλοξενεί κυρίως Έλληνες σχεδιαστές με σκοπό οι δημιουργίες τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest