Δίνουμε ραντεβού στην οδό Ακροπόλεως, έξω από το εκθετήριο της, στην Καλλιθέα. Με πλησιάζει μια κοπέλα με ήρεμο πρόσωπο, γλυκιά και φιλική. Μπαίνουμε στον χώρο όπου βρίσκονται οι τελευταίες της δημιουργίες, χειροποίητες τσάντες και κοσμήματα. Είναι φανερό ότι έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις τσάντες γιατί πολύ απλά όλες οι γυναίκες θέλουν τουλάχιστον από μία… Μου εξηγεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται υπ´ ατμόν! Ετοιμάζει τα καλοκαιρινά κομμάτια και παράλληλα παραδίδει σεμινάρια σε όσες θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στο πλεκτό αξεσουάρ. “Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται” μου λέει χαμογελώντας κι εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί της.  Ένας ολόκληρος κλάδος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και η Σίσσυ Αλιβιζάτου τον γνωρίζει καλά.

Momentsnstyle fashion beauty & lifestyle blog

• Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το πλεκτό αξεσουάρ;

 Η ενασχόλησή μου με το πλέξιμο γενικότερα, μετρά πολλά χρόνια πίσω, από τον καιρό που ήμουν ακόμη παιδί. Η γιαγιά μου ήταν η πρώτη μου δασκάλα στο πλέξιμο με το βελονάκι. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι υποχρεώσεις ήταν αυξημένες και ο χρόνος δεν επαρκούσε για να ασχοληθώ με κάτι πέρα από τη δουλειά. Ωστόσο, πριν 5- 6 χρόνια, χαζεύοντας στο ίντερνετ, είδα μια φωτογραφία από μια πλεκτή τσάντα που με γοήτευσε και άρχισα να ασχολούμαι πάλι με το πλέξιμο, φτιάχνοντας έτσι τα πρώτα μου τσαντάκια, για μένα και για φίλες. Και σιγά – σιγά το χόμπι έγινε επάγγελμα.

• Το πλέξιμο, όπως και κάθε τι που κατασκευάζει κάποιος με τα χέρια του θεωρείται αγχολυτικό. Πόσο αγχολυτικό μπορεί να είναι όταν έχετε να παραδώσετε έναν μεγάλο αριθμό κομματιών;

 Σύμφωνα με μελέτες, το πλέξιμο έχει χαρακτηριστεί ως η νέα «γιόγκα». Ωστόσο, νομίζω πως αυτό ισχύει όταν κάποιος ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων ειδών από χόμπι. Το κάνει δηλαδή γιατί «αδειάζει» το μυαλό του και «δημιουργεί» για εκείνον, χωρίς την έννοια του αν αυτό που φτιάχνει θα αρέσει, αν θα είναι καλό, αν θα το τελειώσει εγκαίρως κ.λπ. Θεωρώ, ότι όταν το χόμπι γίνεται δουλειά, τότε σε αυτή την περίπτωση το άγχος ξαναμπαίνει στην καθημερινότητα, ειδικά με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Σίγουρα είναι ευλογημένος αυτός που κάνει μια δουλειά που αγαπά. Αλλά αυτό νομίζω ισχύει για κάθε επάγγελμα.

Momentsnstyle fashion, beauty& lifestyle blog

• Εκτός από πλεκτές τσάντες κατασκευάζετε και κοσμήματα. Τι σας ενθουσιάζει περισσότερο;

Η αρχική μου ενασχόληση με τα χειροποίητα είδη ξεκίνησε με την κατασκευή κοσμημάτων με μέταλλα, ημιπολύτιμους λίθους κ.ά. Ωστόσο, η αγάπη μου για το πλέξιμο, αλλά και ως γυναίκα με φετίχ την τσάντα, με έκαναν να στραφώ πιο πολύ στο σχεδιασμό και την κατασκευή τσαντών.
Και τα δύο με ενθουσιάζουν εξίσου. Είναι για μένα δυο διαφορετικοί τρόποι έκφρασης και δημιουργίας.
*Να σημειώσω ότι και για τα δύο είδη έχω παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια: Για το κόσμημα έχω παρακολουθήσει διετές κύκλο μαθημάτων «Κατασκευής κοσμημάτων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 «Κοσμογονία» , ενώ για την κατασκευή τσαντών έχω παρακολουθήσει σεμινάρια «Κατασκευής χειροποίητης τσάντας και αξεσουάρ» με νήματα και δέρματα, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας από καταξιωμένους δασκάλους του είδους.

• Η τάση της πλεκτής τσάντας παρουσιάζει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Οι καταναλώτριες παθιάζονται περισσότερο με ότι είναι χειροποίητο;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Νομίζω ότι όλοι νοιώθουμε την ανάγκη να στραφούμε σε πιο ποιοτικές και αυθεντικές επιλογές, σε πράγματα που θα μας κάνουν να νοιώσουμε μοναδικοί. Το χειροποίητο έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη της εποχής.

• Στην αγορά υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις τιμές των πλεκτών αξεσουάρ. Σαφέστατα η ποιότητα, το σχέδιο, η προσωπική εργασία και το marketing παίζουν τον ρόλο τους, αλλά αν σας ζητούσα μια κλίμακα για το κόστος στα συγκεκριμένα είδη, ποια θα ήταν αυτή;

 Τα υλικά κατασκευής, η μοναδικότητα του σχεδίου καθώς και τα έξοδα προώθησης και λειτουργίας ενός brand αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κόστους τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι η ποιοτική δουλειά, η οποία απαιτεί και πολλές ώρες, επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό την τιμή στα συγκεκριμένα είδη. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει αν κάποιος εμπορεύεται άμεσα τις δημιουργίες του στην αγορά ή μέσω καταστημάτων. Στη δεύτερη περίπτωση η τελική τιμή σίγουρα είναι υψηλότερη.

• Πόσο εύκολο είναι για έναν έμπορο χειροποίητων ειδών να αναπτυχθεί στην Ελλάδα του σήμερα;

Στην Ελλάδα του σήμερα, γενικότερα το εμπόριο παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη είναι ελάχιστες και η κρατική στήριξη ανύπαρκτη. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάψουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο.

• Θα ήθελα να μου περιγράψετε το αγαπημένο σας σχέδιο και χρώμα για την ερχόμενη άνοιξη.

 Το δικό μου αγαπημένο σχέδιο είναι ένα πολυμορφικό σακίδιο , που μπορείς να το κρατήσεις και ως μια τσάντα ώμου χιαστί. Αγαπημένο μου χρώμα γι’ αυτή την άνοιξη είναι το μπεζ.

• Ποια είναι η συμβουλή σας προς τις φίλες που θέλουν να αγοράσουν μια πλεκτή χειροποίητη τσάντα; Τι πρέπει να προσέχουν;

 Αρχικά, νομίζω πως θα ήταν ωραίο να επιλέξουν ένα ιδιαίτερο σχέδιο, διαφορετικό από όσα έχουμε δει έως τώρα. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές. Επίσης, την ποιότητα του υλικού και της δουλειάς. Να προσέξουν το φινίρισμα και να προτιμήσουν μια τσάντα ντυμένη εσωτερικά, καθώς η φόδρα εκτός των άλλων, βοηθά και στο να διατηρηθεί το σχήμα μιας τσάντας ως έχει, για πολλά χρόνια.

• Που μπορεί να βρει κάποια καταναλώτρια τα κομμάτια σας;

 Μπορεί να βρει επιλεγμένα είδη μου στο Πωλητήριο του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλησπέρη 12, Ακρόπολη) και στα καταστήματα Peacock και Hedgehog στη Σκιάθο. Βεβαίως, όλες τις δημιουργίες μου μπορείτε να δείτε από κοντά στο εκθετήριό μου, Ακροπόλεως 5, Καλλιθέα (ο χώρος λειτουργεί με ραντεβού) αλλά και μέσω της ιστοσελίδας http://www.senhandmade.com/  ή στη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/SenHandmade . Nέες συνεργασίες αναμένονται σε επιλεγμένους χώρους, σύντομα.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για τα senhandmade;

 Μέσα στα επόμενα σχέδια μου είναι νέες συνεργασίες σε επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα και ελπίζω τα SenHandmade να γίνουν γνωστά και να επεκταθούν και σε αγορές του εξωτερικού.

* Μαθήματά της Σίσσυς Αλιβιζάτου μπορείτε να παρακολουθήσετε στον Υμηττό, (Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, http://foymittos.blogspot.com/), στην Πετρούπολη (Δημιουργικές Περιπλανήσεις, https://www.facebook.com/gemelalambrini/), στην Καλλιθέα (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Kallipratto , http://www.kallipratto.gr/), στην Ηλιούπολη (http://www.ilioupolisonline.gr/), καθώς και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους και σχολές χειροτεχνίας, όπου οργανώνονται τμήματα καθ´ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Κέντρα ή με προσωπικό email στο info@senhandmade.com .

Translate »

Pin It on Pinterest